Sumorna realnost

Anita Janković Rečević
Sumorna realnost

Sjedi, ćuti i čekaj. Tako bi se ukratko mogla opisati suština života stanovništva BiH, kojem život prođe u čekanju. Nekoga ili nečega.

Jedni čekaju obećani posao, drugi novac, treći termin za operaciju, četvrti red u pošti, a većina bolji i kvalitetniji život koji, čini se, i nema namjeru da zaluta u ove krajeve Zemljine kugle.

Krug čekanja, bez sumnje, pretvorio se u začarani lavirint iz kojeg nema izlaza. Nema te navigacije koja nam može pomoći da nađemo put napretka, trasu koja će nas odvesti u svjetliju budućnost.

A koliko je čekanje pogubno po stanovništvo, svjedoče brojni građani koji čekaju ili su se debelo načekali obećane pomoći. 

Građani Novog Grada, Kostajnice, Prijedora i Kozarske Dubice, koji su u maju ove godine pretrpjeli veliku štetu od poplava, već mjesecima čekaju obećanu pomoć sa nivoa BiH.

Savjet ministara BiH je u julu ove godine odobrio isplatu pola miliona maraka za saniranje posljedica poplava u četiri lokalne zajednice u Srpskoj, ali četiri mjeseca kasnije niko još nije vidio obećane marke.

Dio štete saniran je uz pomoć Vlade Srpske i novcem iz lokalnih kasa, ali na terenu je i dalje mnogo posla koji bi morao da bude završen čim prije. Građani kojima je voda ušla u objekte i poljoprivredne usjeve ni nemaju se pretjerano čemu nadati jer su izgubili daleko više nego što im nadležni mogu nadoknaditi.

I najgore je što ovo nije usamljen slučaj. Stanovnici Berkovića novac za sanaciju štete od razornog zemljotresa čekali su gotovo godinu dana. Tlo u toj maloj hercegovačkoj opštini zatreslo se 22. aprila 2022. godine, i to poprilično razarajuće budući da je izmjerena jačina zemljotresa iznosila 5,8 stepeni po Rihteru. Procijenjena šteta u Berkovićima iznosila je 2,5 miliona maraka, a Savjet ministara BiH obećao je pomoć od milion maraka. Međutim, ta pomoć je stigla tek u februaru ove godine, devet mjeseci kasnije i nakon što su stanovnici samoinicijativno pokrenuli obnovu objekata jer nisu imali ni vremena ni snage da čekaju prespore procedure.

U nizu negativnih primjera koji se odnose ne čekanje obećanih sredstava je i opština Srebrenica koja je od Savjeta ministara BiH pet godina čekala uplatu 1,5 miliona KM za podršku infrastrukturnim projektima.

I sve je to naš izbor, jer jedne te iste rukovodioce, koji nam kroje sudbinu, biramo unedogled. Oni nam nameću raznorazno čekanje, koje društvo prihvata pognute glave, kao da nema mogućnost izbora. I opet, kada dođe vrijeme izbora, podršku će dobiti isti oni koji su još prije skoro godinu predložili ukidanje akciza na gorivo kako bi se umanjile posljedice divljanja cijena. Još jedno obećanje, kao i milion drugih, koje nije i vjerovatno nikada neće biti realizovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana