Sumnjive raspodjele

Vedrana Kulaga Simić

Raspodjela novca iz budžetske kase i drugih izvora prihoda sa bilo kojeg nivoa vlasti u BiH trebalo bi da bude po zakonu i drugim propisima, ali se često desi nešto što ukaže na suprotno.

Posljednji primjer voza koji je iskočio iz šina zabilježen je u Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je na sumnjiv i netransparentan način podijelilo ogromne sume novca određenim institucijama. A one su na adresama u Sarajevu.

Podaci pokazuju da će više od milion maraka doći u budžete institucija kulture, od čega će u RS stići samo 177.000 KM, a nekada je važilo pravilo da se ukupna raspoloživa suma dodjeljuje svima podjednako.

Praksa je, nažalost, pokazala da sve nije tako.

I ovo nije usamljen primjer. Odavno je poznato da se novac nekima daje često i kada god zatraže, dok neki moraju da budu na čekanju ko zna koliko vremena.

Jasno je da pojedinci imaju favorite i da očigledno neke vole više nego druge, ali profesionalnost i odgovorno postupanje sa novcem to ne smije da trpi.

Jer u suprotnom, kakvu to poruku šalje svima onima koji apliciraju na nekakvom konkursu ili pozivu, a odbijenicu dobiju samo zato što nisu nečiji miljenici u instituciji koja dijeli novac?

Raspodjele novca iz rezerve i grantova treba da budu prema jasno utvrđenim kriterijumima i pravilima, a ne da se uvijek traže "rupe" u propisima da bi neko dobio više, a da na to jednostavno nema pravo, ako se radi bez "muljanja".

U proteklim godinama bilo je, nažalost, dosta primjera koji su jasno ukazivali na netransparentno trošenje novca u institucijama na nivou BiH, ali i mnogo slučajeva gdje su se mnogi zapitali po kojoj osnovi su oni ili ovi dobili novac, a ne drugi, iako su predočili sve razloge za to.

Ovoga puta su sporne institucije kulture. Novac su dobile one koje su smještene mahom u Sarajevu, a praznih ruku su ostale institucije u Srpskoj.

A trebalo je da sve bude ravnopravno. Ta priča treba da bude završena što prije i da se tu podvuče crta.

Ako postoje pravila, ona su tu da bi bila poštovana, a ne da bi služila kao izuzetak, kako to sve više čine u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana