Sumnjive nabavke

Vedrana Kulaga Simić

BiH je godinama na dnu regionalnih i drugih lista po transparentnosti javnih nabavki i teško je povjerovati da će u skorije vrijeme napraviti veliki iskorak ka vrhu.

Najnoviji godišnji izvještaj o broju i vrijednosti zaključenih ugovora iz oblasti javnih nabavki pokazao je da je lani, zvanično, dogovoreno više od 180.000 poslova čija cijena premašuje tri milijarde maraka, što je oko milijardu više nego u 2017. godini.

Zanimljivo, ali i zabrinjavajuće je da je od januara do kraja decembra lani, kako se u narodu kaže, iza kulisa dogovoreno više hiljada poslova ukupne vrijednosti 353 miliona maraka, što je, takođe, daleko iznad vrijednosti koja je evidentirana godinu dana ranije.

Od tih milionskih cifara mnogima se zavrti u glavi. One, s druge strane, još više dobijaju na snazi ako se opravdano posumnja da se mnogi ugovori i poslovi iz javne sfere dogovaraju daleko od očiju javnosti i da se rupe u zakonu i “hitni slučajevi” počesto vade kao kec iz rukava.

Javne nabavke predstavljaju oblast u kojoj caruju višemilionski iznosi i u kojoj se često ističe da svaka nabavka mora biti transparentna da bi korupcije bilo manje. To je, kako su poručivali, ključni cilj izmjena Zakona o javnim nabavkama koje, prema ranijim najavama, svjetlost dana trebalo je da ugledaju poodavno, ali, eto, još nisu došle na dnevni red.

Obećanja i mrtvih slova na papiru je zabilježeno i previše, ali efekata u praksi nimalo ili veoma malo. Agencija za javne nabavke BiH ponovo je ukazala na činjenicu da pojedini ugovorni organi godinama krše zakon i prave iste ili slične greške u koracima. I nikome ništa.

Godinama se u izvještajima ponavlja da su evidentne greške u tom procesu od početka do kraja - od pripreme tendera do zaključivanja ugovora. Tome u prilog ide i podatak Kancelarije za razmatranje žalbi koja je od januara do kraja decembra prošle godine zaprimila rekordan broj pritužbi na raspisane tendere, odnosno više od 3.600.   

Javne nabavke su, uz neke druge oblasti, veoma podložne korupciji i zato je prirodno da se običan narod zapita da li je sve u skladu sa zakonima kada se poslovi zaključuju pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavki, poznat i kao posao u četiri oka. Da li dvije strane tada stvarno moraju da tom i tom poslu pristupe na taj način koji zakon prepoznaje mahom u slučajevima hitnosti ili je u pitanju nešto sasvim drugo.

BiH, bilo kako bilo, iz korijena mora da mijenja određene stvari ako misli da napreduje u bilo kom pravcu. Bile to javne nabavke, demokratija ili ekonomija, socijalna sfera i društvo u cjelini.

Te promjene moraju da idu od vrha. Svaki sekund je dragocjen baš kao što je dragocjena i svaka transparentna javna nabavka.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana