Sumnjiva roba

Marijana Miljić Bjelovuk

Da se na policama širom Republike Srpske može naći sve i svašta pokazalo se u proteklim danima kada su iz sjenke svih tih proizvoda "izašli" oni nimalo poželjni.

Analize, slučajne i namjerne, pokazale su da je tržište Srpske preplavljeno sumnjivim i neispravnim proizvodima, koji nisu nimalo bezazleni po život i zdravlje, već sasvim suprotno, mogu da nanesu ozbiljne povrede potrošačima prilikom korišćenja.

Stolice za hranjenje mališana, upaljači, fenovi, svjetiljke, produžni kablovi, te plutajuća pomagala za učenje plivanja, ali i sunčane naočare samo su neki u moru proizvoda koji su neispravni, a koji su u prošloj godini povučeni sa tržišta Srpske.

Očigledno je da mnogi prilikom kupovine nikako ne mogu da utvrde da li je neki proizvod ispravan ili ne, te da li će eksplodirati prilikom prvog ili drugog korišćenja, pa tako izdvajaju novac za "mačku u džaku".

Štetu najveću na kraju snosi sam potrošač, koji u ovim ionako teškim vremenima, plaća proizvode koji su mu potrebni u određenom periodu, a na kraju u najmanju ruku dobije samo beskorisnu ili robu. Naravno, ako se mogućnost "vatrometa" izuzme iz mogućnosti.

Osim toga što ne može da dalje koristi proizvod još gora je činjenica da je iz fenova, svjetiljki, te produžnih kablova, vrebala opasnost od strujnog udara i eksplozije.

Ipak, tržište RS je preplavljeno opasnim predmetima za kućnu upotrebu, a svjedoci smo i raznih drugih uvoznih malverzacija, jer se u prodaji našlo i meso, te voće i povrće sumnjivog porijekla. Očigledno je da se uvoznim lobijima u Srpskoj teško može stati u kraj, jer je u više navrata upozorovano da u RS završava roba sumnjivog porijekla koja je opasna po zdravlje ljudi. Međutim, i pored svih tih usmenih i pismenih upozorenja, sve je ostalo isto. Samo novca, za utrošeno, više nema.

Jedno je sigurno. Na policama se nalaze brojni proizvodi koji danas, sutra ili u idućem periodu, nažalost, nekima mogu da nanesu ozbiljne posljedice i to je i više nego dovoljan razlog da odgovorni za kontrolu zasuču rukave, ali i da neki otvore "četvoro" očiju i naćule uši prilikom uvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana