“Šume” i dubioza

Marina Čigoja

“Šume RS” nastavljaju po starom. Iako im se u više navrata izlazilo u susret i ostavljalo dodatno vrijeme da poprave svoje poslovanje i ispune obaveze, rukovodstvo “Šuma” ne čini ništa o tom pitanju. Naprotiv! Čini se da ovo preduzeće iz dana u dan srlja u sve bezizlazniju situaciju.

I poslije pola godine od posljednje rasprave o stanju u “Šumama” gledamo stari film.

Raznorazni lobiji i politički interesi ne prestaju da uništavaju jedno od rijetkih preduzeća u Srpskoj koje ima sve preduslove da bude na samom vrhu liste uspješnih. Nažalost, slika “Šuma Srpske” koju danas vidimo daleko je od toga.

Tako se, kao deža vi, ponavljaju parole da “Šume” nastavljaju sa neispunjavanjem svojih obaveza prema drvoprerađivačima u RS, dovodeći na taj način u pitanje ne samo svoje, već i poslovanje ovih subjekata. Nastavljena je i stara praksa da se po ko zna kakvim kriterijumima sortimentima iz “Šuma RS” prvo snabdijevaju kupci koji nisu iz RS, pa tek onda domaći.

Zbog loših poslovnih rezultata u ovom preduzeću početkom aprila smijenjeno je nekoliko direktora šumskih gazdinstava. Očigledno je da to nije bilo dovoljno ovima koji su ostali i koji su trebali da se uozbilje.

Jer nigdje se još, kao u državnim preduzećima, greške ne opraštaju. A grešaka je, bar u ovoj godini, bilo napretek.

Nigdje još, kako kod nas, infiltrirani u preduzeća, razni interesni lobiji ne životare na državnoj kasi, ne polažući račune nikome.

Jasno je da ovdje posla ima i za inspekciju i za Poresku upravu i za tužilaštva.

Ko je i po kojem osnovu zapošljavao radnike u pojedinim gazdinstvima? Ko je pojedina gazdinstva doveo u stanje nelikvidnosti samo su neka od pitanja na koje još niko nije dao odgovor, a koji mnogi znaju.

Vrijeme za popravni je isteklo, a posljednje upozorenje nedomaćinskom poslovanju je poslato. Zaista je vrijeme da se “Šume” očiste od truleži i da uzde preuzmu sposobni i kvalifikovani ljudi, koji će se boriti da ovo preduzeće vrate na pravi put. Alternative nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana