Sukob interesa

Vedrana Kulaga Simić

Skoro sve oblasti u RS, odnosno BiH formalno su uređene zakonima i drugim aktima, ali su sve češće situacije da presjek stanja na terenu pokazuje nešto sasvim drugo.

Tako je i kod sukoba interesa, koji prema zakonima ne bi trebalo da postoji. Ipak, veoma često na svjetlost dana ispliva informacija da je ovaj ili onaj funkcioner, posebno na lokalnom nivou, u sukobu interesa jer istovremeno obavlja dva posla u javnom sektoru, što propisi ne dozvoljavaju.

Obični građani se, u takvim slučajevima, obično zapitaju da li je moguće da u opštinama ili gradovima nema osoba koje bi mogle budu rukovodioci ili su ta mjesta predodređena samo za one koji se bore i na kraju izbore za mjesta u tamošnjim skupštinama.

I tu nastaje problem. Da li iz neznanja ili ignorisanja onog što je zapisano u zakonima i drugim aktima, ali sve su češće situacije da se pokreću postupci utvrđivanja sukoba interesa, od kojih neki završe potvrdom da određena osoba mora da se odluči koju će stolicu zadržati.

Nerijetko takvih i sličnih slučajeva ima u višim nivoima vlasti, a dobar dio njih ostaje skriven od očiju javnosti dok neko u njih ne uperi prstom.

Kazne za one koji se nađu u sukobu interesa su izuzetno niske i tu treba da se uradi dosta da bi situacija na terenu u RS bila bolja i uređenija.

Srpsku tek nekoliko koraka dijeli od usvajanja novog zakona o sukobu interesa u organima vlasti, a nadležni potvrđuju da su svjesni da mnoge stvari treba mijenjati. Iz korijena.

Iz dostupnih informacija vidljivo je da bi ubuduće mogli da pod lupu nadležnih dođu brojni funkcioneri koji su do sada bili za korak ispred njih, ali i da budu znatno više udareni po džepu ako na kraju bude potvrđeno da su u sukobu interesa.

I tako i treba da bude.

Takvo stanje definitivno bi doprinijelo tome da svako radi svoj posao kako treba i da mu se maksimalno posveti za dobrobit svojih sugrađana, ali i svih stanovnika.

To bi sigurno pružilo priliku brojnim vrijednim ljudima da konačno dočekaju svojih "pet minuta" i pokažu vještine i znanja kojima raspolažu.

Novi zakon o sprečavanju sukoba interesa je pred vratima, a pred svima je obaveza da ga poštuju, a ne da ostane mrtvo slovo na papiru jer nam, u slučaju eventualnog razmišljanja u tom pravcu, nikakav zakon i ne treba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana