Šukalov zaokret

Svjetlana Šurlan

Predsjednik Stranke Napredna Srpska (SNS) Adam Šukalo neočekivano je zakomplikovao političku situaciju u Republici Srpskoj. Da li zbog želje da za sebe i političku partiju koju predvodi obezbijedi veći kolač u vlasti ili zbog obezbjeđenja budućeg prosperiteta Srpske, kako sam naglašava, Šukalo je izbio u prvi plan.

U vrijeme kada u Srpskoj postoje dva politička bloka, onaj okupljen oko SNSD-a i onaj oko SDS-a, oba u trci da formiraju vlast, Šukalo je odlučio da sa sebe zbaci epitet vjernog člana koalicije DNS-SNS-SRS, koja je odlučila pružiti podršku SNSD-u. Tako se bar da zaključiti prema do sada poznatim izjavama lidera DNS-a Marka Pavića čija je stranka i najjača u pomenutoj koaliciji.

Šukalu, kako sam tvrdi, nije do vlasti i funkcija, ali je ipak poželio jednu od odlučujućih pozicija, mjesto delegata u Domu naroda Parlamenta BiH. U RS je danas i te kako važno ko će biti na tom mjestu, a Šukalo je svjestan da putem te funkcije može sam da odlučuje da li će nešto u RS, ali i u BiH, da bude po volji jednih ili drugih iz RS.

Na konferenciji na kojoj je u ponedjeljak objavio svoje planove o razgovorima sa svim političkim partijama i o otvorenim svim mogućnostima što se tiče formiranja buduće vlasti, nije znao objasniti na pravi način šta hoće, a šta ne.

Tvrdio je da u sporazumu SNSD-DNS-SP nema konkretnih ideja za reforme i evropske integracije i da on zahtijeva više i konkretnije. Istovremeno nije iznio nijedan konkretan zahtjev i prijedlog kako da se reforme sprovedu i da se brže krene prema EU.

Njegov osnovni zahtjev je da ima delegata koji će odlučivati koja će se u ime RS, a na nivou BiH, politika voditi.

Ako bi dobio delegatsko mjesto, Šukalo bi svakako imao taj kapacitet. Iznio je i da želi jedinstvenu RS, koja nije podijeljena na dva zaraćena politička bloka, očigledno zaboravljajući kakvi su trenutni politički odnosi SNSD-a i SDS-a. Poželio je i da BiH juri ka EU i zajedno sa Srbijom postane njen član...

Poželio je Šukalo sve to sa 260 birača iza sebe na osnovu čijih glasova nije osvojio ni direktni mandat u Narodnoj skupštini RS, već je poslanik postao preko kompenzacione liste. Po svemu sudeći, nije se ni zapitao da li su mu želje realne i u realno vrijeme iznesene i da li su, prije svega, ostvarive u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana