Sufliranje OHR-a

Željka Domazet

U svakoj normalnoj i demokratskoj zemlji u ustavnim sudovima sjede i odlučuju sudije koje, kada je riječ o Ustavu, u svakom trenutku znaju koje su to odluke u skladu sa najvišim pravnim aktom, a koje od njega odstupaju.

Kod nas nije tako, pa duže od dvije decenije u Ustavnom sudu BiH ne samo da sjede trojica stranaca neko Ustavni sud za odluke koje treba donijeti traži mišljenje i sufliranje visokog predstavnika i OHR-a, koji je upravo svojim nametnutim rješenjima donosio neustavne odluke koje su dovodile do još većih turbulencija u ovoj zemlji. Vrlo često te nametnute odluke sam Ustavni sud BiH je osporavao i konstatovao da na najgrublji i najbrutalniji način krše najviši pravni akt ove zemlje.

Ovih dana smo svjedoci mnogobrojnih poziva bošnjačkih političara koji od visokog predstavnika traže da nametne izmjene Izbornog zakona, zakona koji bi trebalo da obezbijedi najveću izbornu demokratiju u BiH.

Kada se sve ovo ima u vidu i kada je već odavno poznato da su bošnjačke sudije u Ustavnom sudu nekada bili značajni zvaničnici SDA i da su zajedno sa sudijama strancima nerijetko donosili odluke na štetu ili srpskog ili hrvatskog naroda, sasvim je jasno u kom grmu leži zec.

Tražiti od visokog predstavnika da protumači svoje neustavne odredbe nije ništa drugo do tražiti od njega da prizna da je u svojim odlukama bezočno griješio, što se u ovoj zemlji, koja je odavno protektorat, nije nikada desilo.

Primjera takvih neviđenih grešaka OHR-a u ovoj zemlji ima na pretek, a jedna od njih je i ona koja je donesena za grad Mostar, u kojem se upravo zbog njegovih poteza izbori ne održavaju punu deceniju.

Kada se sve ovo ima u vidu, sasvim je jasno da Bošnjaci i njihovi zvaničnici na sve načine uz vjetar u leđa žele da realizuju ideju da i Hrvatima i Srbima biraju predstavnike i da od ove zemlje naprave unitarnu i bošnjačku državu. Bude li se u BiH i dalje za svaki korak i odluku pitao visoki predstavnik, onda je sasvim sigurno da će u njoj demokratije biti svakim danom sve manje, što će je u konačnici razgraditi na sve moguće načine. Kako su stvari u BiH krenule, neće biti čudo da danas-sutra, umjesto na Ustav, svi oni koji budu prinuđeni da se zaklinju na najviši pravni akt, budu polagali zakletvu na visokog predstavnika i OHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana