Sudski sporovi

Vedrana Kulaga Simić

BiH i njene institucije godinama su glavni akteri brojnih sudskih sporova koji su pokretani protiv njih, koje je dobila "druga strana" i zbog čega su iz budžeta BiH isplaćeni milioni maraka poreskih obveznika ove zemlje.

Iako su cijelo vrijeme nadležni u tim institucijama bili svjesni situacije, broja pokrenutih sporova i iznosa koji su otišli na račune onih koji su ih tužili, malo ko je u tom periodu mrdnuo prstom da bi se tome stalo u kraj. Samo su pojedinci radili određene analize i tražili način kako da smanje izdatke po ovom osnovu, ali i da spriječe da enormne naplate ponovo stignu na njihove adrese.

Podaci o iznosima datim iz budžeta bili su dostupni svima jer su bili i više nego vidljivi u svim izvještajima o izvršenju budžeta, ali je tek revizorski izvještaj o sudskim sporovima otvorio oči mnogima.

Revizori su predočili javnosti da je za samo šest godina za te namjene iskeširano više od 14,6 miliona maraka, a da su institucije u tom periodu izgubile sporove u hiljadama predmeta koji su pokretani zbog kršenja prava radnika, nadoknada štete i duga. To je bio alarm za Savjet ministara BiH da prije nekoliko dana prihvati preporuke revizora i da institucijama domaće zadatke kako bi smanjili izdatke po tim osnovama.

Da li je zadatak stigao kasno ili pak u posljednji čas, to će se pokazati u idućem periodu, ali je svakome jasno da nadležni moraju da stanu u kraj nemaru u vezi sa tužbama koje stižu na njihove adrese i iznosima koje moraju da isplate jer nisu bili u pravu kada su donosili neke odluke i potpisivali rješenja.

Ministri su usvojili preporuke koje su ranije dali revizori, a na nadležnima je da zasuču rukave i prihvate se posla da bi se prepoznali svi uzroci i dobro sagledale dosadašnje posljedice koje su "odnijele" iz budžeta mnogo miliona, a da taj luksuz ova zemlja sebi nije smjela da dopusti.

Institucije i oni koji njima "vedre i oblače" sada moraju da sustignu zaostatak u gradivu i vrate pojedine stvari na početak. Greške su učinjene i ostaće, ali se mora ozbiljno shvatiti cijela ova priča i problematika kako i u idućim godinama ne bismo prebrojavali milione koji su otišli u nepovrat zbog nečijeg neznanja, neodgovornosti, nemara, kao i nepoznavanja pravila i propisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana