Sudije na provjeri

Vedrana Kulaga Simić

Priči o pravosuđu BiH nikad kraja, a ni problemima.

Posljednje u dugom nizu spornih poglavlja došlo je sa adrese Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH koji je po treći put bio primoran da raspiše konkurs za izbor sudija Suda BiH. Dva prethodna pokušaja su, ako se može reći, završila neslavno jer među dostavljenim biografijama nadležni nisu mogli naći one prave, a poenta je bila skrivena u iskustvu.

Sud BiH radi na teškim predmetima i taj posao bi sudije trebalo da obavljaju besprijekorno, ali to je druga priča.

Ono što je sada važno je to da u BiH izgleda nema dovoljno iskusnog pravosudnog kadra koji može da iznese te predmete na svojim leđima kako i dolikuje. I po struci i moralu i pravdi.

Dodatno zabrinjavaju i tvrdnje koje cure iz sudskih krugova da se čak i pojedine iskusne sudije boje pitanja koja bi im mogla doći pod ruku na testiranju prilikom kandidovanja za sudiju Suda BiH.

To dodatno kvari ionako lošu sliku o pravosuđu BiH koja je, s pravom, stigla daleko jer nikako da sve kockice dođu svaka na svoje mjesto. Pred VSTS-om je veoma odgovoran posao koji i oni moraju da obavljaju najbolje što znaju, jer ne samo da im je to posao nego to od njih očekuje javnost. Kad već postoje.

Kakva će biti sudbina trećeg konkursa za izbor sudija, trebalo bi da bude uskoro poznato, a bez obzira na konačni ishod, stanje u pravosuđu mora da bude popravljeno, odgovornost podignuta na više nivo, a na sudijama i tužiocima je da opravdaju svoje mjesto i ulogu u društvu.

Na konkurs možda ne stigne, ni po treći put, prijava nekog sudije koji ima bogatu sudijsku biografiju kada je riječ o radu na teškim predmetima kao što su ratni zločini, ali ne treba ponovo zatvarati dostavljene koverte.

Treba i mlađima pružiti šansu ako već, kako tvrde u VSTS-u, zadovoljavaju sve kriterijume i imaju to nešto što treba za Sud BiH.

Neki predmeti dugo čekaju u ladicama na mnogim adresama i na tu praksu mora da bude stavljena tačka kako bi pravosuđe u BiH bilo oslobođeno uticaja.

Ako Sudu BiH za bolji i efikasniji rad trebaju novi ljudi, ti isti će to morati da dokažu na kraju kroz svoje zalaganje na rješavanju predmeta koje dođu na njihove stolove. Bilo da imaju 15, 20 ili svega godinu iskustva na poslovima za koje ih treba Sud BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana