Sudije i tužioci

Svjetlana Šurlan

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, sudije Suda BiH i tužioci Tužilaštva BiH međusobno se takmiče ko je pametniji. Bilo je to lako zaključiti slušajući raspravu prvog dana zasjedanja VSTS-a u Banjaluci, održanog u srijedu.

Iako bi trebalo da prihvate međusobne primjedbe na rad, te da učine sve kako bi ga poboljšali, članovi VSTS-a, glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso uglavnom su pokušavali da dokažu kako su samo oni u pravu.

Na zamjerke članova VSTS-a na kvalitet optužnica Tužilaštva BiH, Salihović je odgovorio da je to napad na nezavisnost pravosuđa i da VSTS nema pravo na to. Slično je reagovao i na pitanje zašto Tužilaštvo u prioritet rada nije stavilo predmete korupcije za šta je VSTS prošle godine donio zaključak da se mora uraditi.

Odgovorio je da niko tužiocima ne može govoriti kada će koji predmet uputiti sudiji i da oni znaju kada je vrijeme za to. On je s druge strane sudijama Suda BiH zamjerio na blagim kaznama koje izriču, na šta mu je Kreso opet odgovorila da tužioci treba da se žale na presude i da ne cjepkaju optužnice kako bi fiktivno povećali broj istraga.

Pored toga, članovi VSTS-a su optužili sudije da se prave pametni što tužiocima po osam puta vraćaju optužnice, a Kreso je optužila članove VSTS-a da ne znaju razloge zbog kojih je to potrebno. I tako u krug.

Spočitavala i stručnost i iskustvo sudija, tužilaca i članova VSTS-a i sve u svemu, niko nije priznao da nije u pravu i da će pristati da poboljša svoj rad.

Na to je kao šlag na tortu došla informacija da je Kolegijum tužilaca Tužilaštva BiH zatražio od VSTS -a da zauzme zvanični stav i preduzme mjere povodom javnog istupa potpredsjednika VSTS-a Ružice Jukić, odnosno njenih izjava u vezi sa slučajem sudije Suda BiH Azre Miletić koji već mjesecima potresa javnost. Spočitavaju joj to što je, kako kažu, iznijela veoma zabrinjavajući stav o percepciji rada Tužilaštva u tom predmetu, pa zahtijevaju njenu odgovornost. To što se u slučaju Miletićeve još ništa ne zna, nije izgleda bitno.

Jedino oko čega se slažu predstavnici svih pobrojanih institucija je to da je svakako narušeno povjerenje u pravosudne institucije, ali bez da daju odgovor ko je odgovoran za to. Ono što je bitno je da dok iz VSTS-a, Suda i Tužilaštva ne počnu izlaziti jedinstveni stavovi i priznanja za greške u radu, kao i želja za unapređenjem, povjerenja javnosti u pravosuđe sigurno neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana