Sudije i tužioci na disciplinskom

Svjetlana Šurlan

Kancelarija disciplinskog tužioca primila je prošle godine više od 1.200 pritužbi na rad sudija i tužilaca, pa čak i stručnih saradnika u pravosudnim institucijama u BiH.

Narod suočen sa svojom mukom i nemogućnošću da pravda bude zadovoljena, dao se u pisanje pritužbi nadajući se bar nekim posljedicama protiv onih koji zloupotrebljavaju funkciju i ne rade u korist pravde i pravičnosti.

Iako je ove godine pokrenut najveći broj disciplinskih postupaka od kada postoji disciplinski tužilac, i to njih 30, očigledno je da je i to malo, s obzirom na broj pritužbi.

Ovo je samo jedan od dokaza kako je pravosuđe nefunkcionalno, te preskupo za građane koji ga plaćaju, a za to ne dobijaju ništa.

Pravni sistem bi trebalo da obezbijedi sigurnost i stabilnost države, njenih unutrašnjih odnosa i dešavanja, a u BiH se ono pretvorilo u izvor nepovjerenja, frustracija i nelogičnosti.

Pravosudni sistem u kojem morate da opominjete sudije i tužioce da rade svoj posao je lakrdija i ruglo. To šteti svim ostalim institucijama, povjerenju i sigurnosti, jer koja je svrha bilo koje institucije, bilo kojeg odnosa između građana, ako nema pravne stabilnosti.

Ništa u BiH ne može biti postavljeno na zdravim osnovama, kada nam je pravosuđe trulo, pa se i ne krije da su pojedine sudije i tužioci stranački ljudi.

Dokaz tome je činjenica da nikad nisu podignute optužnice za malverzacije i zloupotrebe u mnogobrojnim institucijama, protivzakonito trošenje novca, za afere i njihovo prikrivanje.

Ako bi se dalo za pravo tvrdnjama da je pravosuđe na nivou BiH nakaradno, moralo bi se priznati da je nakaradna i BiH sa svim svojim isforsiranim institucijama.

Sve veći broj pritužbi na rad zaposlenih u pravosuđu dokaz je kako ispolitizovanog pravosuđa i nepovjerenja u njegov rad, tako i nepovjerenja u državu.

A zemlja u kojoj su oni koji treba da dijele pravdu pod konstantnim provjerama, teško da ima budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana