Sudije i predmeti

Vedrana Kulaga Simić

Pravosuđe u BiH, na svim nivoima vlasti, stalno je na udaru mnogih koji su nezadovoljni ili slabo zadovoljni rezultatima koje postižu oni koji primaju plate i naknade u sudovima i tužilaštvima u ovoj zemlji.

Podaci nadležnih pokazuju da epilog u sudijskim ladicama godinama čekaju brojni predmeti. Neki i duže od decenije, a ne zna se ni kada će doći na red.

Činjenica je da ni u RS ni u FBiH nema suda koji ne muči muku sa starim predmetima i koji dodatno usporavaju rad sudova i onih koji su zaduženi da budu maksimalno ažurni prema tim pitanjima. Niko ne može i ne treba da očekuje da će njihovi predmeti biti riješeni preko noći, ali svakako da treba da dignu glas kada ni nakon nekoliko godina nema ni slova o tome šta se dešava s one strane vrata sudova.

Hiljade fascikli i danas je s te strane, a koje čekaju da budu otvorene i da sud konačno presudi ko je u toj priči u pravu, a ko ne. Pa kako bude da bude. Samo da ne skupljaju prašinu i dalje.

Posljednji podaci Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH o rezultatima koje su prvostepeni sudovi postigli od januara do kraja marta ove godine, kada je riječ o rješavanju starih predmeta, pokazuju da su četiri suda ostala ispod ljestvice. Njihove sudije i stručni saradnici nisu uspjeli da prebace 25 odsto od ukupnog broja predmeta za 2016. godinu. Bilo je i drugih koji su bili tek malo iznad te granice za prolaz, ali i onih čiji rezultati pokazuju da se može raditi.

Upravo ti sudovi pokazuju da stari predmeti nisu bauk niti nešto što ne može da bude riješeno, već da je rad lijek za sve - i za predmete koji godinama čekaju epilog. 

Više od 100.000 starih predmeta u BiH bi trebalo da bude riješeno do kraja ove godine. Nekim sudovima je ostalo tek nekoliko stotina, a nekima i po nekoliko hiljada prije nego što dođu na nulu kada je riječ o starim predmetima.

Podaci pokazuju da u pojedinim ladicama stoje predmeti koji su tu stigli 2000. godine i ranije i to, jednostavno, ne može i ne smije da bude praksa kao što je možda bilo proteklih godina. Neko ne smije da prođe bez kazne ako je radio kako nije trebalo, ili nije radio nikako. Sudije i saradnici treba da budu stalno na visini zadatka da bi na kraju godine mogli da se pohvale završnom ocjenom, a "padanje" ili loši rezultati na testiranjima sigurno ne vode ka tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana