Sud razdora

Vedrana Kulaga Simić

Iako je praksa u modernim i uređenim državama da se sudske odluke ne komentarišu, nego da se sprovode, ni to u BiH nije moguće, jer su one daleko od onoga kakve bi trebalo da budu.

Iz dana u dan svjedoci smo događaja koji ovu zemlju vraćaju u prošlost, koče razvoj i napredak, a samim tim i bolje sutra za sve njene građane.

Posljednji primjer za to došao je direktno iz Ustavnog suda BiH, koji je još jednom pokazao da je daleko od onoga što treba da bude jedan sud te veličine i tog ranga.

Odbijanjem zahtjeva većine poslanika Narodne skupštine RS koji su zatražili ocjenu ustavnosti dva datuma koja se dovode u vezu isključivo sa FBiH, odnosno bošnjačkim i hrvatskim narodom, a koji se pokušavaju nametnuti kao državni i da važe na teritoriji cijele zemlje, sudije su se pokazale na djelu.

Posebno ako se uzme u obzir da su ne tako davno na gotovo istim osnovama prihvatili zahtjev predstavnika Bošnjaka za ocjenu ustavnosti dijela zakona o praznicima RS koji se odnosi na obilježavanje 9. januara kao Dana Republike. Osim toga, na kraju su i većinom glasova, uz pomoć stranaca, kazali da obilježavanje tog datuma nije u skladu sa Ustavom, iako je riječ o prazniku koji Srpska nije nametala drugom dijelu BiH.

Kako jedno jeste, a drugo nije? Da li imaju poseban pravni akt koji primjenjuju kada su u pitanju Srbi, a drugu knjigu kada su u pitanju drugi u BiH? Ima li to igdje u svijetu? Izgleda da ima - i to samo ovdje kod nas.

BiH i dalje, nažalost, vuče brojne korijene iz prošlosti, tačnije sa početka devedesetih godina prošlog vijeka. Iz tih se varnica još s vremena na vrijeme potpali vatra i proizvedu nove tenzije, a da neke stare još nisu ugašene.

Najveći teret takve atmosfere u BiH nose građani, koje i danas, toliko godina nakon rata, politika guši istim ili gotovo istim pitanjima i problemima.

BiH, ako želi da opstane, mora da postane zemlja za sva tri konstitutivna naroda i da uzme sudbinu u svoje ruke, a ne da dobar dio konaca i dalje drže i mrse stranci, zahvaljujući kojima se i donose ovakve odluke u Ustavnom sudu.

Teško da postoji datum o kojem postoji saglasnost, jer se čak na cijeloj teritoriji ne obilježava ni dan kada je potpisan Dejtonski sporazum - jedan od najvažnijih datuma u poslijeratnoj BiH.

BiH treba da bude zemlja kompromisa i razumijevanja, zemlja u kojoj će se suditi po pravu, a ne prema politici i zemlja u kojoj će presude miriti, a ne podrivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana