Sud i Tužilaštvo BiH

Vedrana Kulaga
Sud i Tužilaštvo BiH

Sud i Tužilaštvo BiH pravi su primjeri koliko može da bude velika nepravda u pravosudnom sistemu BiH. Posmatrajući podatke do kojih su došli oni kojima je stalo do pravde i istine, Bošnjaci bi trebalo da budu doživotno zahvalni Sudu i Tužilaštvu BiH, jer su im zasluge za svo učinjeno zlo nad srpskim stanovništvom u BiH umanjili do najnižih mogućih nivoa.

Ali kao da nije bilo dovoljno to što su do sada uradili da bi se dodvorili bošnjačkoj političkoj eliti, nego se drznuli da sve one koji namjeravaju da ispitaju rad ovih "pravosudnih" institucija, prikače etiketu rušilačkog faktora.

Do kojih granica krajnosti i nedorečenosti ide Sud BiH dovoljno govori to da sude po dvostrukim aršinima. Jedan sud, a dva principa. Nedopustivo! Za Bošnjake koji su odgovorni za ratne zločine primjenjuje se Krivični zakon SFRJ koji predviđa značajno manje kazne, dok se za Srbe, naravno, primjenjuje Krivični zakon BiH iz 2003. godine, koji donosi rigoroznije kazne.

Zar ovo nije dovoljno da se posumnja u način na koji se Sud BiH odnosi prema Srbima, a kako "mazi" Bošnjake.

Sud BiH izrekao je do sada, u predmetima suđenja za ratne zločine, pravosnažne i nepravosnažne zatvorske kazne od ukupno 1.384 godine i tri mjeseca, od čega su Srbi osuđeni na 1.093 godine i devet mjeseci, Hrvati na 161 godinu i šest mjeseci, a Bošnjaci na 129 godina.

Nije miješanje u rad pravosuđa ako javnost kaže šta misli o radu institucija koje treba da nam svima obezbijede pravnu sigurnost. Sve te institucije i postoje zbog građana BiH i finansiraju se njihovim novcem, znači, njima su podređene. Građani stoga moraju da se izbore za institucije koje rade samo na osnovu prava i pravde.

Ako se danas jednom građaninu krše prava, sutra će drugome i trećem i onda to postaje problem svih nas. Sve su to razlozi zbog kojih se Republici Srpskoj treba dopustiti da kaže šta misli o institucijama pravosuđa na nivou BiH, a ako želimo jaku, demokratsku i Evropi prihvatljivu BiH, isto to bi trebalo da uradi i svaki drugi građanin ove zemlje.

Ovakvi Sud i Tužilaštvo BiH šalju lošu sliku svijetu o svima nama i stvaraju nam probleme, jer nas predstavljaju kao zemlju bezakonja, nereda, pa i kao zemlju koja nije u stanju da sprovodi pravo i pravdu bez kontrole stranih sudija i tužilaca.

O ovim "ravnopravnim" brojkama svoje mišljenje i sud daće poslanici parlamenta RS koji će prvi put staviti sve karte na sto kada je u pitanju antidejtonsko i neustavno djelovanje pravosuđa na nivou BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana