Sud i BiH

Vedrana Kulaga Simić

Ustavni sud BiH ponovo je izbio u prvi plan nakon što je utvrdio da dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS nije u skladu sa Ustavom BiH, te da Republika Srpska nema pravo da odlučuje o sudbini te imovine.

Tom odlukom ponovo su uzburkani odnosi u BiH jer dok jedni slave taj stav sudija u Sarajevu, drugi ponovo upiru prstom u tu odluku, naglašavaju da je njome samo produžen niz političkih, a ne pravnih odluka koje su izašle iz te pravosudne institucije.

BiH je po mnogo čemu specifična zemlja i to se pokazalo, i još pokazuje na brojnim primjerima gotovo svakodnevno. Zemlja pod kapom stranaca koji i toliko godina nakon Dejtona još mjerkaju svaki potez, a neke i sami kroje.

Očit primjer je Ustavni sud BiH, gdje i dalje sjede tri stranca, rame uz rame sa domaćim sudijama.

Iako je stotinu puta pokrenuta priča o reformi Ustavnog sud BiH, na šta je BiH stekla pravo još prije dosta godinama, inicijative, pa i prijedlozi zakona na osnovu kojih bismo se sa strancima zauvijek oprostili i sva mjesta u tom sudu dodijelili domaćim stručnjacima padali su u vodu prije nego što su i dolazili zvanično na dnevni red.

Bošnjačka strana je redovno okretala glavu od samog pomena da bi se tako nešto moglo napraviti, hrvatska uglavnom bila saglasna sa potrebom da promjene mora biti, a srpska iznova, u nekim trenucima, pokretala priču i najavljivala neke promjene do kojih još nije došlo. Jer za to treba da svi podignu ruku, a to je još hiljadama kilometara daleko u ovoj i ovakvoj BiH, u kojoj godinama vedre i oblače ista lica.

Ustavni sud BiH je, s druge strane, stalni izvor podjela u zemlji, čiji bi, da je riječ o normalnoj državi, trebalo da bude čuvar.

To se pokazalo u nebrojeno mnogo slučajeva, a pojedincima je bio često i put da preko njega ostvare ciljeve koje na političkoj sceni ne mogu, što je veoma opasno po ovu zemlju koja još pokušava da stane na stabilne temelje, a koji joj se stalno izmiču.

BiH u mnogim stvarima kaska u mjestu. I to niko ne može da porekne. Tome su u velikoj mjeri doprinijele i neke sudske odluke, posebno Ustavnog suda BiH koje su priču o ekonomiji i napretku, slučajno ili namjerno, gurnule u drugi plan, te otvorile rasprave o tome ko na šta ima pravo. BiH ili je to nadležnost Srpske.

Brojne odluke još nisu sprovedene u djelo. Ima ih i na adresama Republike Srpske i FBiH, ali se o ovim o Srpskoj uveliko priča, a ćuti o nemaru koji u vezi sa tim zadacima vlada u drugom dijelu BiH.

Zahtjeva za ocjenu ustavnosti nekih akata je bilo i biće. Svako ima pravo da posegne za tim, ali ključ je u rukama sudija, koji bi trebalo da odlučuju po slovu prava i zakona, a ne po sili nečijih interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana