Subjektivno stručna profesorka

Darko Grabovac
Subjektivno stručna profesorka

"Prema mom subjektivnom mišljenju, mediji kod nas nisu slobodni i primjećuje se visok stepen uticanja politike na medije, a to se najviše vidi u sadržaju i medijskoj produkciji."

Tako o medijima u RS na jednom portalu priča profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Tatjana Tapavički-Duronjić. I već tom rečenicom sama priznaje koliko je stručna, jer da jeste ne bi iznosila svoja "subjektivna mišljenja", kao naučnih davala bi stručna!

Profesorka, koja je karijeru počela kao dopisnik "Glasa Srpske" iz Dervente, a potom novinar društva u Banjaluci, otkaz iz "Glasa" je dobila 2000. godine jer, kolege pamte, ni vijest nije znala da napiše.

Potom se profesorka Tanja zaposlila kao sekretarica dekana Filozofskog fakulteta, a poslije dvije godine avanzovala je od sekretarice do asistenta.

Zanimljiva je profesorka Tepavički koja pet godina ćuti o jeziku mržnje koji su u javni prostor ove zemlje uveli neki mediji iz Sarajeva, prvenstveno FTV, ali je sada istupila u javnosti navodno zabrinuta "medijskim ratom"! 

Brine je i politička situacija i to što je Dragan Čavić dobio otkaz iz Senata RS, ali ne otkriva je li ovo subjektivna, ili stručna briga.

O njenoj stručnosti i znanju u novinarskim krugovima u Banjaluci pričaju se anegdote, a ne mali broj spremni su da govore njeni studenti, koji su iako mladi uočili rupe u profesorkinom "znanju".

Interesantno je da je Akademija nauka RS profesorku Tepavički angažovala kao jednog od autora Enciklopedije RS u kojoj je dotična profesorka "Glasu Srpske" posvetila jedva desetak redova, a derventskim lokalnim novinama deset gusto kucanih stranica.

Otkriva profesorka da se u njenoj kući "oduvijek čitala beogradska Politika i novosadski Dnevnik", a da u Banjaluci, "nekad pogleda" "Nezavisne novine", "Glas Srpske" ili "Blic", kojim po njenom (ne znamo da li subjektivnom ili stručnom mišljenju) nedostaju analitički žanrovi što prepoznaju i čitaoci pa im nije neki tiraž!

Ne zna profesorka Tepavički koji je tiraž novosadskog "Dnevnika" u Novom Sadu, ali je važna jer eto ne čita ovdašnju štampu.

Ne objašnjava ni šta su "analitički žanrovi", ali je činjenica da dok je bila novinar takav tekst sa njenim potpisom niko nikada nije pročitao.

Zanimljivo je ispitati kako je Tanja Tepavički napredovala u karijeri, kako je doktorirala i kod koga? Ono što je poznato jeste da je doktorsku disertaciju pisala na temu "Internet i komunikacija, sociološki aspekti". Vjerovatno zato intervjue daje isključivo portalima i to onima koji su spremni da objave samo izjave istomišljenika "zabrinutih" medijskom scenom RS. Nije važno što su te izjave subjektivne, jer njima i trebaju stručne. Jer, cilj opravdava sagovornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana