Šubara glavu (ne)krasi

Milijana Latinović

Stara narodna mudrost "Čizma glavu čuva, šubara je krasi" ovih dana potpuno je izgubila svaki smisao jer je u priču oko nošenja šubare prste umiješala politika.

Zbog šubare, koja je i sastavni dio srpske narodne nošnje, osnovcima iz Srebrenice na društvenim mrežama zaprijećeno je smrću.

Slikajući se u narodnoj nošnji pred proslavu školske slave Svetog Save, dječaci iz Srebrenice, mahom članovi Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Sveti despot Stefan Lazarević", podigli su tri prsta, a u komentarima na društvenim mrežama neko je ispod fotografije napisao "braća četnici".

Bezazlena fotografija maloljetne djece i nesmotren komentar na društvenim mrežama njihovim komšijama Bošnjacima bili su dovoljni za dizanje prašine. Možda galama ne bi bila tolika da se u sve nisu umiješali i bošnjački političari, a svima je dobro poznato da je ovo izborna godina i da se oko načelničke fotelje u Srebrenici lome koplja. Djeca, bez obzira na to kojem narodu i nacionalnosti pripadaju, ne mogu i ne smiju biti tema političkih prepucavanja, a škola nije i ne smije biti poligon za sakupljanje političkih poena.

I nije Srebrenica jedina opština u kojoj se ovih dana na tako ružan način upire prstom u srpsku omladinu.

U vrijeme božićnih praznika ništa bolje nisu se proveli ni mladići srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu, kojima su u vrijeme nošenja badnjaka policajci napisali kazne zbog navodnog nepropisnog zadržavanja ispred jednog ugostiteljskog objekta, a na teret im je stavljeno i to što su nosili kape, nalik šubarama, sa grbom Srbije.

Nezamislivo je da četvrt vijeka nakon rata, koji je na svim stranama ostavio strašne gubitke i nijednom narodu nije donio ništa dobro, ljudi ne mogu da žive u miru. Nezamislivo je da bilo ko poziva na nemire i da nakon toliko stradanja i masovnih grobnica na svim stranama neko prijeti smrću nedužnoj djeci. Zar poslije toliko godina ne možemo svi u miru i radosti da slavimo svoje praznike, nosimo svoja nacionalna obilježja, ono što je dio našeg identiteta? Zašto srpska zastava, grb Srbije ili šubara, kao dio narodne nošnje, vrijeđaju bilo koga? Zašto bi simboli bilo kojeg naroda u BiH bili razlog za vrijeđanje i prijetnje smrću? Tužno je da poslije toliko stradanja ne možemo da se "manemo ćorava posla" i živimo u miru. Ionako nas je svake godine sve manje, ko god je dobio priliku, otišao je i neće nikada da se vrati. I u pravu su svi oni koji kažu da nisu otišli zbog novca. Živjeli bismo mi i ovdje sa malim platama, ali nam očigledno ne daju da živimo u miru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana