Stvaranje svijeta bez siromaštva

Jim Jong Kim

Kreatori ekonomske politike iz cijelog svijeta od 19. do 21. aprila 2013. godine okupiće se u Vašingtonu na proljećnoj Skupštini Svjetske banke i MMF-a. Kao i u prethodnih pet godina, dosta će se govoriti o ekonomskoj krizi i strategijama za vraćanje povjerenja, pokretanje rasta i otvaranje radnih mjesta. Sve je više dokaza da smo na dobrom putu, ali potrebno je uložiti još mnogo truda na ovom planu.

Skupština daje priliku i za šire sagledavanje prilika i mimo kratkoročnih mjera za borbu protiv krize. Ona je prilika da vođe usvoje dugoročne mjere i procijene postojeću situaciju i dalje pravce djelovanja. Ako to učine, uvidjeće da je pred nama sada istorijska prilika da iskorijenimo apsolutno siromaštvo, što predstavlja viševjekovni san čovječanstva, a sada nam je njegovo ostvarenje nadohvat ruke.

Svijet je u prethodnim decenijama ostvario impresivan napredak u borbi protiv siromaštva, što je činjenica koja se prečesto gubi iz vida kada smo okruženi raspravama o trenutnoj krizi. Na krilima snažnog rasta privatnog sektora ojačanog boljim ekonomskim upravljanjem, danas se u zemljama u razvoju ekstremno siromaštvo smanjuje. U 1990. godini 43% stanovništva zemalja u razvoju je živjelo s manje od 1,25 dolara na dan. Svjetska banka procjenjuje da je do 2010. ta cifra opala na 21%. Prvi milenijumski razvojni cilj, koji podrazumijeva da se prepolovi siromaštvo, ostvaren je pet godina prije roka.

Ako sagledavamo budućnost, iako, naravno, rast ne smijemo uzeti zdravo za gotovo, postoje uslovi za nastavak snažnog napretka. I zaista, uspjeh u prethodnim decenijama, kao i sve povoljniji ekonomski izgledi, zajedno daju šansu zemljama u razvoju, prvi put u istoriji, da iskorijene ekstremno siromaštvo u ovoj generaciji. Naša zajednička dužnost sada mora biti da obezbijedimo da se na ove povoljne prilike nadovežu odluke koje će omogućiti da se iskoristi ova izuzetna prilika.

Svijet može iskorijeniti ekstremno siromaštvo do 2030. godine. U ovaj ostvariv, iako ambiciozan cilj, trebalo bi unijeti jedinstvo, hitnost i energičnost u naše zajedničke napore u borbi protiv siromaštva. Ispunjavanje ovog roka će zahtijevati jak i stabilan rast u zemljama u razvoju, naročito u supsaharskoj Africi i južnoj Aziji. Zahtijevaće politike za veće uključivanje siromašnih i sprečavanje povećanja nejednakosti, kao i da se obezbijedi da rast bude pretočen u smanjenje siromaštva, u najvećoj mjeri putem otvaranja radnih mjesta. Zahtijevaće transformacione promjene u nestabilnim državama u kojima živi sve veći udio siromašnih u svijetu. Zahtijevaće i izbjegavanje ili ublažavanje potencijalnih šokova, kao što su klimatske katastrofe ili nove krize u vezi sa gorivom i hranom ili finansijske krize. Neće biti lako, biće potrebno usklađeno djelovanje vlada, donatora, građanskog društva i privatnog sektora u cijelom svijetu. Ali, ima li iko, igdje, ko sumnja da će se isplatiti, da će nagrada biti vrijedna truda?

Napredak na iskorjenjavanju siromaštva mora biti istrajan tokom dugog perioda i za sve buduće generacije. Moramo promovisati prosperitet za sve, pomagati ugroženima, da ne bi ponovo zapali u siromaštvo. I ono što je najbitnije, ukoliko svijet danas ne preduzme odlučnu akciju, zagrijavanje planete do katastrofalnih razmjera prijeti da anulira sav raniji napredak. Klimatske promjene nisu samo ekološki izazov: one su fundamentalna prijetnja po ekonomski razvoj i borbu protiv siromaštva.

Na nivou grupacije Svjetske banke nemamo težnju da mi budemo ključni akter koji će iskorijeniti siromaštvo. Napredak u pravcu ovog cilja, kao i do sada, i dalje će zavisiti primarno od aktivnosti razvijenih zemalja. Ali mi ćemo biti tu da pomognemo. Radićemo s našim partnerima na razmjeni znanja o mogućim rješenjima za iskorjenjavanje siromaštva. Blisko ćemo pratiti i posmatrati napredak na ostvarivanju ovog cilja, davati godišnje izvještaje o ostvarenjima i šta je preostalo da se učini. Iskoristićemo svoju moć ubjeđivanja i zagovaranja, da kontinuirano podsjećamo kreatore politike i međunarodnu zajednicu koji su ovoj ulozi. Ako danas djelujemo, imamo priliku da stvorimo svijet za našu djecu, koji se neće odlikovati oštrim razlikama, već dobrim prilikama. Mi možemo i moramo stvoriti svijet bez siromaštva.

Džim Jong Kim, predsjednik grupacije Svjetske banke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana