Studiranje

Dragana Keleč
Studiranje

U današnje vrijeme studiranje iziskuje dosta novca, a za mnoge mlade ljude fakultet je postao luksuz, koji ni oni, ni njihovi roditelji često ne mogu da priušte.

Ipak, jedno od mjerila budućih brucoša prilikom odabira željenog studijskog programa i fakulteta, trebalo bi isključivo da bude kvalitet obrazovanja koji će steći poslije tri ili četiri godine školovanja, kao i mogućnost bržeg zaposlenja.

Mnogi su i dalje skeptični prema privatnim fakultetima i njihovim nastavnim planovima i programima kao i prema stepenu znanja koji dobijaju na njima, dok s druge strane postoje i mnogi koji su uvjereni da su oni daleko kvalitetniji i napredniji od državnih fakulteta.

Lična stvar svakog pojedinca i naravno pravo na izbor!

Ali jedna činjenica ipak ne smije da se zanemari, a koju su prepoznali i mnogi mladi ljudi u RS. Studiranje na privatnim fakultetima u Srpskoj nije ništa jeftinije od studiranja na velikom broju fakulteta u Evropi, od kojih se posebno ističe univerzitet u Beču, a u koji studenti sa ovih prostora odlaze u velikom broju zbog besplatnih školarina.

Školarine na nekim privatnim fakultetima u RS prelaze 3.000 maraka za godinu plus naravno troškovi smještaja i kupovine knjiga, dok semestar arhitekture na jednom uglednom Politehničkom fakultetu u Milanu košta 700 evra, a na nekim od odsjeka ovog univerziteta godina studija kreće se do 3.300 evra u šta su uračunati troškovi smještaja u kampusu univerziteta.

Da li se onda isplati otići u Italiju studirati? Šta dobijaju poslije završenog jednog ovakvog fakulteta? Pa, ako se uzme u obzir da se radi o jednom od 20 vodećih univerziteta u Evropi, i da čak 70 odsto diplomiranih studenata tog fakulteta pronađe posao u roku od tri mjeseca, a 90 odsto u roku od šest mjeseci, onda je sve i više nego jasno.

Osim toga, za studij na ovim fakultetima, mogu im pomoći i razne međunarodne stipendije za koje imaju mogućnost da apliciraju.

Da li onda treba podržati njihovu odluku i izbor? Da, svakako! Vrhunsko znanje koje steknu na nekom od prestižnih fakulteta je za svaku pohvalu i podršku, a ono čemu se možemo nadati - jeste da će se vratiti u Srpsku, i to znanje podijeliti sa nama.

Jer, mladi i obrazovani kadar je neophodan za svjetliju budućnost svake zemlje, a sa obrazovanjem stečenim u nekoj od evropskih ili svjetskih metropola doprinos društvu biće zagarantovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana