Studentski zahtjevi

Dragana Orlović

Studenti u Republici Srpskoj napokon su shvatili da moraju sami da se bore i izbore za svoja prava. Uvidjeli su da im niko neće ponuditi bolje uslove školovanja, ako sami ne budu stremili ka njima. Prvi put pred akademsku zajednicu i u javnost studenti su izašli složno, sa konkretnim zahtjevima i prijedlozima. Ali, i mjerama koje će preduzeti, ako ti zahtjevi ne budu razmotreni i uvaženi - protestima.

Prvi i najvažniji zahtjev Unije studenata RS je iznos osnovice za izračunavanje naknade koju plaćaju prilikom obnove godine. Zatražili su da ta naknada hitno bude smanjena sa sadašnjih 440 na 220 maraka.

Drugi zahtjev je proširenje upisnih lista, odnosno, veći broj primljenih studenata na pojedinim fakultetima, a posebno na medicini, gdje postoji ogromno interesovanje mladih. I tu su ostali dosljedni. Ne žele dozvoliti da njihove kolege ako budu primljeni plaćaju komercijalnu cijenu školarine od 3.000 maraka, kao što je bilo naumljeno, već kao i svi ostali.

I treći, takođe važan zahtjev odnosi se na apsolventski status, koji treba, kako poručuju, da imaju studenti koji su odslušali sve predmete, bez obzira na broj položenih ispita.

Konkretni zahtjevi, konkretne mjere, ali i kontramjere donijeli su veoma brzo i konkretna rješenja.

Jeste da su ta rješenja realizovana automatski po principu obrnute piramide po važnosti problema, ali i to je napredak i za pohvalu.

Pravilnik o uslovima za sticanje apsolventskog staža odmah je izmijenjen, tako da će studenti, kao i do sada, imati status apsolventa kada odslušaju sve predmete, bez obzira na broj položenih ispita. Već danas biće razmotrena i odluka o proširenju upisanih lista na fakultetima, a idućih dana epilog bi trebalo da dobije i visina naknada za obnovu godine.

Ipak, ono što je najvažnije i što su svima poručili jeste da ne žele "da se politika miješa" u njihove probleme. Ne prihvataju pomoć, a ni podršku nijedne političke partije. Ne žele politiku u svojim redovima. Očigledno je da su svjesni da politizacija bilo kakvih prava i zahtjeva obično nije čista i pravedna borba. I to je njihova najveća pobjeda, ako budu ostali dosljedni takvim stavovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana