Studentska prilika

Danijela Bajić

Odluka Upravnog odbora Univerziteta u Banjaluci da najboljim diplomcima ubuduće omogući obavljanje pripravničkog staža na jednom od banjalučkih fakulteta je za svaku pohvalu.

Ukoliko nastave da se trude, pred ovim studentima se otvaraju nova vrata, jer će kroz nekoliko godina postati dobri docenti i profesori i na taj način doprinijeti razvoju Univerziteta u Banjaluci, a samim tim i RS.

U slučaju da ne bude tako, ovi mladi ljudi će bar godinu  primati pripravničku platu, uz uplaćen radni staž, te steći uslove da polažu državni ispit, ne plaćajući master tezu. Čak i da se ne zaposle na Univerzitetu, studenti će steći dobru osnovu ili višu početnu poziciju u odnosi na druge.

Osim toga, biće i onih koji će zahvaljujući pripravničkom stažu svoje afinitete prepoznati prema nekom drugom naučnom polju. To će im omogućiti da se na vrijeme preorijentišu, jer studentska "predstava" i ona s druge strane scene nije ni blizu ista, kao što je slučaj i u svakom drugom poslu. I kapa dolje predstavnicima Fakulteta političkih nauka, koji su ovu praksu počeli da primjenjuju još prije tri godine i tako postali uzor ostalima, a sve u namjeri da zaustave nepotizam i zadrže najbolje. Oni su shvatili da je to jedini recept za uspjeh.

Njihovim koracima trebalo bi da krenu i mnogi drugi, jer javna je tajna da je danas rodbinsko zapošljavanje prisutno u mnogim ustanovama i institucijama. To je samo jedan od načina da se perspektivan kadar, koji budućnost uglavnom vidi samo van granica BiH, zadrži u svojoj otadžbini, jer će zahvaljujući tom stažu omogućiti sebi da ostanu na matičnom fakultetu i rade posao za koji su se školovali.

Pružanje šanse najboljim diplomcima trebalo bi da bude podsticaj i za nove generacije, koje iz tog primjera mogu da nauče da se trud i rad ipak isplate. A kada bi se ovaj model sprovodio i u drugim oblastima, onda bi bilo sve manje onih koji bi rekli: "Čemu žrtvovanje i učenje kada nemam šanse da se zaposlim?"

Nadležni ne smiju zaboraviti na činjenicu da je RS za dvije godine napustilo više od 200 samo ljekara i tehničara, ne računajući na hiljade drugih diplomaca koji su trbuhom za kruhom otišli "preko grane". Zato svaki pokušaj da se zadrže i nagrade mladi i vrijedni stanovnici ove zemlje uliva nadu u bolje sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana