Studentska prava

Tanja Šikanjić
Studentska prava

Studenti u Republici Srpskoj konačno su shvatili da za svoja prava moraju sami da se izbore.

Prvi pozitivan korak u tom pogledu bio je izbor novog rukovodstva Unije studenata RS početkom godine, koje se, za razliku od prethodnih predstavnika te populacije, obično "vječitih studenata", u pravom smislu zna zalagati za prava studenata.

To je juče Unija studenata potvrdila i protokolom, kojim je od resornog ministarstva tražila da ispuni šest njihovih zahtjeva, ključnih za kvalitet obrazovanja na visokoškolskim ustanovama.

Naime, Unija studenata se izborila za to da u sljedeće dvije godine ne bude povećana cijena školarina i usluga studentskog standarda, te za to da u tekućoj godini započne izgradnja smještajnih kapaciteta za studente u Srpskoj.

Osim toga, tražili su i da se u radnu grupu za izradu Pravilnika o sufinansiranju međunarodne razmjene studenata uključe i predstavnici Unije, koji bi pratili da li se na adekvatan način troše sredstava iz postojećeg granta za međunarodnu razmjenu studenata.

S obzirom na dosadašnje stanje u oblasti razmjene studenata, kojih je veoma malo, bolja kontrola raspodjele sredstava bi zaista bila potrebna.

Za svaku pohvalu je i stav ministra prosvjete i kulture RS Antona Kasipovića, koji je uvažavajući pomenute zahtjeve studenata još jednom pokazao da to ministarstvo apsolutno pruža podršku studentskoj populaciji i ima razumijevanja za njihove probleme, koje nastoji da zajednički riješi sa predstavnicima studenata.

Ono što je veoma važno, studenti su ostali dosljedni u zahtjevu da se konačno pristupi analizi rezultata proisteklih iz akcije "Anti kor" tima, koji je prikupio 70 prijava studenata o prisustvu korupcije na visokoškolskim ustanovama, a koji su prije dvije godine proslijeđeni MUP-u RS.

Studenti posebno treba istrajati u ovom zahtjevu, jer je nedopustivo da pojedini profesori ispitima i dalje trguju kao na pijaci. A za to sami treba da se izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana