Studentska posla

Dragana Orlović

Najnoviji podaci "Evrostudenta", jednog od najznačajnijih međunarodnih istraživanja o socijalnim i ekonomskim uslovima studentske populacije, pokazuju da 58 odsto studenata u BiH živi sa roditeljima.

Više od polovine je onih koji žele sebi i roditeljima olakšati troškove studija pa obavljaju poslove koji nemaju nikakve veze sa onim što studiraju. Tu je i ogroman broj nezadovoljnih samim kvalitetom nastave i to posebno kada je u pitanju praktični dio. Najnoviji podaci, ali za BiH ništa novo. Nedostatak radnih mjesta, loša pravna regulativa i gotovo nikakva stimulacija za zapošljavanje studenata tek su dio problema prisutnih već godinama.

Prave muke mladih nastaju tek kada diplomiraju.

Bez kvalitetne prakse i sa fakultetskim diplomama koje nerijetko služe kao grubi podsjetnik da su u nečemu grdno pogriješili, umjesto prečica do zaposlenja, vrte se ukrug. Još ako su među vlasnicima diploma koje odavno nisu potrebne poslodavcima, za veoma kratko vrijeme postaju bespomoćni. I ne samo to, već bijesni i spremni otići na kraj svijeta, samo ako ih tamo čeka bilo kakav solidno plaćen posao. Međutim, da bi njihov i odlazak budućih generacija zaustavili, ili bar pokušali spriječiti, oni koji to mogu čine malo ili gotovo ništa.

Pasivnost na većini visokoškolskih ustanova, kada je u pitanju kreiranje upisne politike, dostigla je takav nivo da imamo osjećaj da upisne kvote kreiraju po "kopi-pejst" sistemu. Ni kvalitetom praktične nastave većina ih se ne može pohvaliti. Naprotiv. Sa druge strane, preduzeća i firme (čast izuzecima) apsolutno su nezainteresovani za sklapanje sporazuma sa fakultetima kako bi zajedničkim snagama stvarali mlade potrebne tržištu, a ne za biroe. U svemu tome odgovornost, i to najveća, jeste - onih koji kreiraju zakone i prate da li se oni i u kojoj mjeri sprovode. Umjesto da donesu kvalitetan set mjera i angažuju sve kako bi ih automatski sproveli u djela, već godinama rade isto. U martu i aprilu krenu sa pričama o kvalitetnijoj upisnoj politici, u maju povedu malo žustrije rasprave i u junu već zaborave sve šta su rekli. U julu su zatim na oglasnim tablama već svi spiskovi primljenih studenata. Studenata koji će tu biti iduće četiri, pet ili šest godina, a poslije ko zna...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana