Studenti

Dragana Orlović

Kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo, i to prvenstveno lošim stanjem u društvu, studenti u Banjaluci obećali su mirnu protestnu šetnju, pa čak i kozaračko kolo ispred zgrade Vlade RS. Svoje obećanje juče su ispunili. I za šetnju, a bogami i za kolo. Sve je proteklo u miru i civilizovano zbog čega su zaslužili pohvalu. Svaka čast, omladino!

Ipak, ono što mi nije jasno, a vjerujem ni tim mladim ljudima, jeste od kuda među njima u koloni bivši ministar finansija RS Svetlana Cenić, potpredsjednik SDP-a BiH Slobodan Popović ili bivši predsjednik Odbora Naše stranke za RS Damir Miljević? Jesu li i oni studenti možda? Neki vid podrške, slobode i demokratije? Šta? Ili je to ipak namjerno oglušavanje o poruku studenata da niko iz opozicije na protestima nije dobrodošao sa skrivenim motivima. Procijenite sami.

Bilo kako bilo, studenti su se ponijeli kao akademski građani, što je, čini mi se, razočaralo neke od sarajevskih medija. Mislili su da će biti haosa kad proradi mladalački bunt, zbog čega su čak poslali i TV1 koja je sve vrijeme direktno prenosila dešavanja tokom protesta. Haos je vjerovatno očekivala i BHT, koja se stalno uključivala, ali i veliki broj drugih novinara iz Sarajeva.... ali, eto, nije se desio. Očekivani haos - not found - eror 404. Studenti su ih razočarali, a posebno kada su rekli da ne podržavaju sarajevske demonstrante.

Da su ovi protesti bili događaj koji su mnogi željeli da izmanipulišu dovoljno govori i licitiranje brojevima prisutnih od nekoliko hiljada u federalnim i nekim medijima u RS. To koliko ih je bilo, znaju oni koji su bili

i neke stvari ne mogu da se izmanipulišu.

Ne može ni da se izmanipuliše istina koja leži u tome da studenti na ulicama juče nisu bili zbog Nikole Dronjka koji ima tek nekolicinu pristalica, već da je najviše studenata "izveo" sam Rajko Vasić i to što ih je nazvao kopiladima.

Naravno, ne može ni da se zanemari to da mladi ljudi imaju problema, da imaju svoje stavove i mišljenje i da samo žele bolje sutra, i za sebe i za cijelo društvo. Ipak, treba da se zapitaju i ko ih vodi, ko ih predstavlja! Zbog čega su njihove vođe posljednjih nekoliko godina dobile oko pola miliona maraka, za koje projekte i gdje su te pare potrošene.

Niko ih neće spriječiti da se bore za svoja prava, za bolju budućnost, jer su oni budućnost ove zemlje. Niko neće i ne smije da zanemari njihove zahtjeve, naravno, ako su oni opravdani. I Tito je podržao studente, nije bio budala. A ispunio je ono što je bilo realno.

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana