Strukturalno nepovjerenje

Darko Momić

Da li iko ozbiljan smatra da je stanje u pravosuđu u BiH bar za jotu bolje, a kamoli da je neuporedivo bolje nego prije godinu dana kao što su bošnjački politički funkcioneri i mediji iz Sarajeva garantovali da će biti, čim Milan Tegeltija odstupi sa čela VSTS-a BiH?!

Da li je u javnosti stvorena klima da VSTS radi svoj posao oslobođen bilo kakvog pritiska i da li vlada uvjerenje da sudije i tužioce bira i imenuje u skladu sa njihovom stručnošću i zaslugama?! Da li tužioci svakodnevno podižu argumentovane i neoborive optužnice u kojima za kriminal i korupciju optužuju visoke zvaničnike vlasti!? Koliko drakonskih kazni i oštrih presuda su izrekle sudije za navedena krivična djela i protiv visokih zvaničnika u odnosu na period prije Tegeltijinog odlaska!?

Nažalost, odgovor na sva ova pitanja je odrečan. Niko ozbiljan ne smatra, niti tvrdi da je stanje u pravosuđu imalo bolje. U javnosti i dalje vlada duboko nepovjerenje u pravosuđe i što je posebno pogubno, ne samo jednako, nego možda i veće nego u preostala dva stuba vlasti - izvršnu i zakonodavnu. Veliki broj tužilaca, posebno onih u tzv. pravosudnim institucijama na nivou BiH, i dalje vodi lične ratove (primjer je već antologijski sukob na relaciji Čavka - Osmica) ili štanca optužnice za ratne zločine protiv Srba. Kada i podignu one rijetke za kriminal i korupciju protiv visokih funkcionera, javnost se nađe u čudu i čeka kao i ranije da čuje šta su sudije navele u obrazloženju oslobađajuće presude.

U cijeloj toj priči, potpuno neopravdano, ispod radara javnosti ostali su glavni krivci za krah pravosuđa i nikad veće nepovjerenje u treći stub vlasti, a to su međunarodni zvaničnici. Je li pod njihovom dirigentskom palicom tamo negdje početkom ovog vijeka i milenijuma formirana tzv. Nezavisna pravosudna komisija iz koje je na kraju iznikao VSTS BiH? Jeste. Jesu li oni rukovodili reformom pravosuđa, diktirali ukidanje prekršajnih sudova i istražnih sudija i sve ostalo što je iznjedrilo “frankenštajna” u vidu pravosudnog sistema u BiH i neustavne institucije poput Suda i Tužilaštva BiH? Jesu. Da li su oni prije više od deset godina započeli strukturalni dijalog koji je trebalo da odgovori na sva sporna pitanja i otkloni brojne nedostatke? Jesu, neki se i sjećaju dolaska Ketrin Ešton u Banjaluku.

I zato je licemjerno kada bilo ko iz međunarodne zajednice kaže da je sporno što se sa najviših adresa iz Republike Srpske poručuje da ovako više ne ide i poziva na razgovor?! A posebno je licemjerno kada isti ti međunarodni zvaničnici pozivaju na borbu protiv kriminala i korupcije nakon slikanja sa ministrom bezbjednosti BiH Selmom Cikotićem, protiv kojeg je potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja. I onda neko pita zašto nema povjerenja u pravosuđe!?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana