Strujni "udar" u Srebrenici

Krstina Ćirković

Krađa je bolest ili loša navika koja, nažalost, često dugo traje i teško se otkriva. Da je tako, potvrđuje i slučaj krađe struje za kojom su prije sedam godina posegli tadašnji, a objeručke prihvatili, i svi idući srebrenički "oci".

 

Ko je kriv, ko će i da li će neko pojedinačno odgovarati za krađu struje, koja je krivično djelo, pokazaće vrijeme i pravosudni organi, koji su do sada zataškali brojne malverzacije i mahinacije srebreničkih moćnika.

Očigledno je da je i ovaj slučaj, kao i brojni prethodni, dobro osmišljen, jer je dugo skrivan od javnosti i zakona.

Pojedinačni interesi od novca iz opštinske kase, koji je trebalo da ide na račun "Elektro Bijeljine", očigledno su zadovoljeni. Neko je godinama uzimao pare za struju, koja je trošena u šalter-sali i sali za skupštinske sjednice u kojoj se donose odluke i kroji sudbina stanovnika ove opštine.

Pitaće se, možda, Srebreničani gdje to žive i kome su povjerili svoju sudbinu. Oni pošteni, hoće, ali ima i onih koji "vole" Srebrenicu, jer je nepresušni izvor olakog bogaćenja. Oni će i u slučaju krađe struje u dograđenoj opštinskoj zgradi, pokušati da prebace lopticu na policiju, koja je sprovodeći zakon u Srebrenici otkrila još jednu u nizu malverzacija.

Opet će pokušati da plasiraju priču o ugroženosti Bošnjaka, koji vedre i oblače u Srebrenici. Pokušaće, možda, i da okrive radnike lokalne Elektrodistribucije koji su otkrili krađu i prijavili to.

Sve će se pokušati, samo neće jedno - niko od onih koji su upleteni u krađu neće priznati da je to učinjeno s ciljem pribavljanja lične koristi pojedinaca. U lancu odgovornih su oni koji su krađu osmislili, kao i brojni opštinari koji su za nju znali.

Dokle će i do koga sve dovesti istraga, vidjećemo, a na potezu su sudski organi, a na meti prvi ljudi srebreničke opštine.

Biće poražavajuće, ako i slučaj krađe struje u ovoj instituciji koja je centar lokalne zajednice, prođe sa "ukorom" ili blagom kaznom za odgovorne.

Njima se krađa dvostruko isplatila. Novac kojim je trebalo plaćati struju prelio se najvjerovatnije u nečije privatne džepove, a opština će, kako reče aktuelni načelnik Ćamil Duraković, platiti račun koji joj se ispostavi.

Platiće to, zna on, poreski obveznici iz Srebrenice, a odgovorni će zadovoljno trljati ruke, jer će po važećem zakonu struju platiti samo za posljednju godinu.

Očigledno je da će "Elektro Bijeljina" uknjižiti određeni minus i za šest godina kradene struje u zgradi opštine, koju neće moći ispostaviti srebreničkim opštinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana