Struja za Brčko

Vedrana Kulaga
Struja za Brčko

Na adresu stanovnika Brčko distrikta i budžeta distrikta, poslije skoro šest mjeseci, stižu dobre vijesti. Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji kojim se uređuju odnosi i obaveze RS o pitanju snabdijevanja Brčkog strujom.

Struja na teritoriji distrikta je tema o kojoj se dugo raspravlja, svađa i usaglašava. Stanovnici Brčkog mogli bi konačno da odahnu, jer su od parlamenta Srpske dobili, moglo bi se reći, veoma lijep novogodišnji poklon u teškim vremenima. Struju za Brčko, prema ovom zakonu, ponovo bi trebalo da isporučuje Srpska i to po nižoj cijeni nego što im je isporučivana do sada.

Tokom proteklih šest mjeseci, stanovnici Brčkog su plaćali skuplju struju, iako je cijelo vrijeme postojala mogućnost da im Srpska, po nižim cijenama, isporučuje električnu energiju.

Međutim, nekima (čitaj OHR-u) to nije bilo u interesu, ni po volji. Naime, Brčko distrikt je godinama snabdijevan električnom energijom na bazi jednogodišnjih ugovora koje je sa lokalnim komunalnim preduzećem sklapala "Elektroprivreda RS" sve do 30. juna ove godine, od kada Brčko, odlukom OHR-a, strujom snabdijeva "Elektroprivreda BiH" na osnovu potpisanog polugodišnjeg ugovora koji ističe 31. decembra 2010. godine.

Sve je bilo isto, samo su cijene postale više. Nadležni u Republici Srpskoj nisu prihvatili rješenja koja je OHR nametnuo. Sada se sve, izgleda, vraća na početak onako kako je do sada i trebalo da bude.

Iako je situacija bila napeta, iz usta nadležnih u RS često se čula rečenica da je Srpska uvijek imala i da i dalje ima interes da stanovnike distrikta strujom snabdijeva pod istim uslovima kao i stanovnike RS. Situacija se, na sreću mnogih, popravlja, a rješavanje pitanja snabdijevanja strujom distrikta je samo jedan od problema.

Zakonom koji su usvojili poslanici Srpske trebalo bi da se prekine nepravda koja je učinjena kada je tamo neki supervizor odlučio da je za stanovnike bolje da plaćaju struju po višim cijenama, a da je za distrikt najbolje da troši dodatni novac iz budžeta.

Republika Srpska usvojila je jedan veoma bitan zakon koji će u budućnosti dodatno pokazati da Srpska ima kapaciteta za važna pitanja i odluke, kao i da se ubrza put za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH. Valjda će oni koji trebaju to i da shvate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana