Struja, gas i Marfi

Veljko Zeljković

Svijet se suočava sa energetskom krizom, koja bi, prije svega, mogla izazvati neviđeni haos u Evropi. Zbog geopolitičkih igara moćnika, gas je postao poput zlata. Traži se kap, odnosno koji kubik više ovog energenta, da bi se nekako pregurala ova zima.

 

I u ovom slučaju potvrđen je jedan od Marfijevih zakona da jedna nevolja ne ide bez druge. I tako u nedogled. Situacija postaje kompleksnija ako se zna da su mnoge zemlje u međuvremenu, a držeći se “zelene agende” i tranziciji sa “prljavih” na čiste obnovljive izvore energije, došle do pada proizvodnje struje, a što je opet zbog zime i povećane potražnje vinulo u nebo i cijene struje na svjetskim berzama, ali i u samim evropskim državama. Sve to se odrazilo i na poslovanje i troškove privrede, ali i na svakodnevne troškove domaćinstava i račune od kojih se dobija nesnosna i već pomalo hronična migrena.

Šta možemo naučiti iz ove aktuelne priče? Kao prvo da u tim svim geopolitčkim igrama “monopola” uglavnom stradaju oni u koje se kunu ti isti. Ekonomija i građani. Zbog tih NATO kolonizatorskih igara koje su pokrenuli u Vašingtonu, a kojima su se priključili i briselski činovnici te Zeleni globalisti iz Njemačke, utisak je kako Evropi prijeti novi i još crnji scenario naredne godine, a pogotovo zbog pokušaja sabotaže strateškog gasovoda “Sjeverni tok 2”.

Dugo se pokušavao politički i administrativno osporiti i minirati i gasovod “Turski tok”. Cilj je bio, baš kao i sada, da se spriječi “ulazak” Rusije na evropsko tržište energenata te navodno spriječi ruski maligni uticaj. I sve ovo se radi po svaku cijenu. To što Rusija ima alternativu u Kini, nikoga ne brine. A trebalo bi.

Na primjeru Srbije, oštro kritikovane zbog ulaska u aranžman sa ruskom kompanijom “Gasprom”, najbolje se pokazalo koja je politika bila ispravnija. To je realnost, a ne demagagogija, kako je neki pokušavaju predstaviti. I to je najbolji aspirin za eventualne energetske glavobolje.

Još jednom se pokazalo da zemlje koje na vrijeme pokušavaju obezbijediti energetsku stabilnost neće imati problema sa kojima se Evropa danas suočava, ali će i zbog te činjenice biti najbolji “mamac” za inostrane investitore zbog nižih troškova proizvodnje. Tom linijom pokušava ići i Republika Srpska, koja je na dobrom putu da uskoro postane dio projekta “Turski tok”.

S druge strane, ukoliko se stvari ne budu brzo rješavale, jasno je da će FBiH, koja se već sada nalazi na pragu energetskog deficita, razapeta između ekološkog aktivizma i energetskog intervencionizma iz EU, biti prisiljena da uvozi struju i trese se od “ruske zime”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana