Strateška opstrukcija

Darko Momić

“U Hagu je svako nevin dok mu se ne dokaže da je Srbin.” Veliki Matija Bećković ovim riječima je opisao Haški tribunal, a s obzirom na to da je Sud BiH svojom antisrpskom praksom ponio naziv “mali Hag”, jasno je da riječi velikog Matije važe i za “mali Hag”.

Haški tribunal su utemeljile Ujedinjene nacije, čime mu je dat kredibilitet, ali sud (ponavljam po ko zna koji put) koji za ratne zločine osudi jednu Biljanu Plavšić, a oslobodi Nasera Orića (da ne spominjem Ramuša Haradinaja i Antu Gotovinu), o kredibilitetu može da govori koliko i ja o kvantnoj fizici. A kada i “mali Hag” oslobodi Orića optužbi za nepobitne zločine nad srpskim vojnicima i civilima u Podrinju, onda je i kredibilitet tog suda ravan nuli. I tačka.

Sud u Hagu je završio sa svojim radom, ostalo je još da Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove kao svojevrstan izvršilac testamenta Haškog tribunala izrekne drugostepenu presudu generalu Ratku Mladiću i onda će ostati istoričarima i pravnicima da daju pravi sud o onome što je proizvedeno u Ševeningenu.

Međutim, još nije spuštena zavjesa na predstavu u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, u kojoj je tokom rata bio logor za Srbe, a od 2003. godine se nalaze Sud i Tužilaštvo BiH, u kojima se po uzoru na “Velikog brata” iz Haga štancaju optužnice i presude Srbima za najteže zločine. Ono što je jednako pogubno je činjenica da bošnjački politički vrh, uz blagonaklonost najviših međunarodnih predstavnika, strateški uporno opstruiše rad tih tzv. pravosudnih institucija kada je riječ o procesuiranju zločina nad Srbima.

Posljednji primjer je opstrukcija u vezi sa imenovanjem Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina. Nakon što su njihove kolege dvije godine u Savjetu ministara kočile usvajanje strategije, novi bošnjački ministri sada koče imenovanje Nadzornog tijela, a time i primjenu strategije.

O čemu se radi? O tome da u skladu sa Revidiranom strategijom, sudije i tužioci koji više od deceniju i po izbjegavaju procesuiranje odgovornih za zločine nad Srbima, to više ne bi mogli da rade, jer bi bili izloženi disciplinskim postupcima ukoliko ne postupe po nalozima Nadzornog tijela. Drugim riječima, na optuženičku klupu bi morali odgovorni za smrt srpskih civila u fočanskom selu Jošanica, u Bravnicama kod Donjeg Vakufa, kao i za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i brojne druge nekažnjene zločine u kojima su žrtve bili sunarodnici najvećeg broja pobijenih u logoru smrti Jasenovac. A tamo je zaista bio genocid čije negiranje treba zabraniti, gospodine Incko. Ako ni zbog čega drugog, onda zato što su se i vaši sunarodnici zgražavali zbog ustaške brutalnosti nad Srbima u tom logoru smrti. Niste gledali “Daru”, zar ne?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana