Stranke i izbori

Vedrana Kulaga Simić

Ljeto i jesen BiH su svake druge godine (a nekad, bogami, i češće) period kada pojedinci, ali i stranke izlaze pred narod da jasno i glasno kažu šta imaju da ponude da bi se popravilo stanje u zemlji, uz nove vizije razvoja, a sve zarad bolje budućnosti. Svih ovdašnjih naroda, naravno.

Iz godine u godinu redovi onih koji žele da stanu pred narod sa svojim programima i idejama su sve duži, ali postavlja se pitanje ko od toga ima koristi i koji je zapravo pravi razlog zbog kojeg se, u predizborno doba, “rađa” sve više stranaka, koalicija i “slobodnih strijelaca”. Da li je to, ipak, želja da nam sutra bude bolje? Da li oni zaista žele (i mogu) da se pokažu kao alternativa postojećim snagama? Ili je, zapravo, njihova vodilja novac?

Jer politički subjekti su samo lani iz budžeta sa svih nivoa vlasti u BiH dobili ukupno 19,7 miliona maraka. Sa nivoa BiH strankama je stiglo oko 630.000 KM, iz budžeta FBiH 13,3 miliona, iz Republike Srpske 5,4 miliona KM, a iz budžeta Brčko distrikta 254.000 maraka. Njima je novac stizao i iz budžeta opština i gradova, kao i kantona.

Bilo kako bilo, jedno je jasno i nesporno. Broj onih koji traže mjesto na političkom tržištu povećava se iz godine u godinu i to je potvrdila i analiza Centralne izborne komisije BiH.  Tako je od 1996. godine skoro deset puta uvećan broj političkih subjekata koji su na izborima (bilo opštim ili lokalnim), lovili svoju priliku za bolje sutra i stanovnika i sebe. A 1996. godine se krenulo od njih svega 40 ovjerenih za opšte izbore koji su održani te godine. Lani je ta brojka dostigla 383.

Ovim je još jednom potvrđeno da mnogi svoje bolje sutra traže upravo u politici i političkim vodama, za šta su izbori dobra odskočna daska. Pitanje je samo kako ko startuje, a odgovor na to pitanje obično se dobije tamo nekad koncem jeseni. Kada se razmota izborno klupko i prebroje glasovi.

Poslije toga vidi se ko stvarno ima ambicija da nešto uradi i da radom i zalaganjem pokaže da novac nije glavni motiv zbog kojeg su se prijavili za izbornu trku, za razliku od onih drugih kojih nedugo poslije izbora nigdje nema. Nažalost, mnogo je takvih.

Ovakva slika jasno ukazuje na to da je bavljenje politikom danas za neke, izgleda, samo dobar biznis iz koga pokušavaju da izvuku maksimum. Od izbora do izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana