Strane

Vedrana Kulaga Simić
Strane

Politička drama u BiH se ponovo zahuktava. Po ko zna koji put svjedočimo tenzijama koje dolaze sa adresa političkih partija u ovoj zemlji i stranaca koji su tu da potpiruju i raspiruju vatre jer to, izgleda, jedino znaju da rade iako im nije u opisu posla.

Koplja se i ovaj put lome oko dobro poznatih stvari - ustavnih nadležnosti. Požar je krenuo, ni manje ni više, nego iz institucije zvane Ustavni sud BiH, a pitanje je do koje će se granice raširiti.

Usvajanje, za srpske pravnike i zvaničnike, sporne odluke o budućem načinu glasanja na pravosudnoj adresi bilo je okidač da Srpska povuče i nezakonit potez i usvoji zakon prema kojem neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH dok god ne bude u Parlamentarnoj skupštini u Sarajevu usvojen zakon koji će regulisati rad i djelovanje tog suda.

Odluka je uslijedila svega nekoliko dana nakon što je Narodna skupština odlučila, i zakonom odredila, da u Srpskoj više neće biti objava ni odluka Kristijana Šmita iz fotelje visokog predstavnika jer nije legalno na toj poziciji u okviru OHR-a. Međutim, nijedan od tih zakona još nije zvanično stupio na snagu jer nisu završene procedure.

S druge strane, nakon neuspjelog sastanka predstavnika SNSD-a, SDP-a BiH i HDZ-a u Konjicu jer, između ostalog, nemaju isti stav o budućnosti stranih sudija upravo u Ustavnom sudu BiH, Šmit je odlučio da, vjerovatno opet zbog vriske bošnjačkih političkih predstavnika, “zaustavi” ta dva republička zakona i nametne novu odluku, odnosno izmijeni Krivični zakon BiH i to na način da će se radnje kojim se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, za šta je predviđena i kazna zatvora. A uz to je rekao i da još ima na raspolaganju bonska ovlašćenja, koja su isto tako i dalje sporna.

I dok su republički predstavnici, s jedne strane, nakon Šmitovih odluka rekli da ih neće primjenjivati jer on nema ni legitimitet da ih donosi, s druge su politički predstavnici bošnjačkog naroda zamalo zaplakali jer su očekivali daleko jaču reakciju stranaca. Konkretno Šmita i to u, kako vole reći, svojoj zemlji u čiji se suverenitet kunu.

A zapravo i nema u njoj ni “s” od suvereniteta i neće ga biti sve dok stranci njome vedre i oblače, ali ih ipak Bošnjaci ne puštaju da odu. Izgleda da im je lijepo dok im drugi uređuju zemlju, ma koliko god to glupo bilo, dok se u svijetu razbacuju demokratijom i ljudskim pravima, ali izgleda samo za odabrane.

Visoki predstavnici, bili legalni ili ne, ništa dobro za ovu zemlju nisu uradili. Neshvatljivo je da i danas postoje oni kojima ne smeta da budu potčinjeni nekome. I kojima je draže da stalno kucaju i mole pred stranim vratima umjesto da otvoreno pričaju sa onima koji su tu s njima i koji će tu, svidjelo se njima ili ne, i ostati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana