Strane sudije

Goran Maunaga

Onoliko koliko je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko nepotreban BiH, isto toliko su ovoj zemlji i Ustavnom sudu BiH nepotrebne strane, međunarodne sudije.

Svi oni su ovdje isključivo zbog ličnog interesa, skandalozno visokih prinadležnosti za nikakav rad, i zbog, kad se ukaže potreba, kakve političke odluke koja vodi unitarizaciji BiH i centralizaciji njenih institucija.

Jer očito ih ne zanimaju ni napredak ni put BiH ka evroatlantskim integracijama, jer je svima jasno da BiH ne može ući u EU dok u bh. vlasti i politici odluke donose stranci.

Drugo, više je nego sramotno da jedan strani sudija za dolazak na ukupno šest sjednica Ustavnog suda inkasira skoro 60.000 maraka, čak i da se radi o sudbinskom odlukama što, naravno, nije slučaj.  

Sve pokazuje da je napokon sazrela situacija za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH na čemu Republika Srpska insistira godinama.

Riječ je o zahtjevu koji konstituiše najviši ustavi organ i stvara uslove za dalji korak u demokratizaciji ustavnog i političkog sistema BiH.  

Jer Ustavni sud treba da bude autonomna institucija koja ima najviši ustavni autoritet, a da bi to bio samostalan organ po načelu svih savremenih sistema, posebno je važno da je i nezavisan u smislu da u njegovom sastavu ne smiju i ne mogu da budu sudije strani državljani.    

To, jednostavno, danas nije praksa ni u jednoj državi u svijetu. 

Konačno, ohrabrujuće su i izjave predsjednika i potpredsjednika Ustavnog suda o suvišnosti međunarodnih sudija u toj instituciji.

Zato Parlament BiH treba hitno da se angažuje na donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH za šta postoji ustavno-pravni osnov. Dakle, Ustavni sud BiH treba da ima devet sudija, od čega šest izabranih u FBiH a tri u RS, uz to da iz jednog konstitutivnog naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana