Stranci

Vedrana Kulaga Simić

Sirija, Libija, Jordan, Irak, Somalija, Nigerija samo su neke od zemalja čiji su državljani lani pokušali da na prevaru uđu u BiH i to preko “akreditacija” za razna sportska takmičenja, kulturne manifestacije, poslovne konferencije.

I “ćaskanje” i upoznavanje putem društvenih mreža mnogi su vidjeli kao šansu da se dokopaju tla BiH i da im ono bude trajno stanište ili samo peron na daljem putovanju do evropskih zemalja.

Služba za poslove sa strancima BiH lani je odbila 191 zahtjev stranaca da na te, i slične načine, isposluju ovjere pozivnih pisama na osnovu kojih bi podnijeli zahtjeve za izdavanje viza, ali bilo je i onih koji su uspjeli da na prvu zamažu stvarni razlog dolaska u BiH i da se pod plaštom obrazovanja zadrže određeno vrijeme na teritoriji BiH.

A kada su otkriveni i kada je pripremljen teren za deportaciju tih lica u njihove matične zemlje saopšteno je da predstavljaju prijetnju po javni poredak i nacionalnu bezbjednost. Sreća, pa su uspjeli samo da dođu i odu.

Mnogo ovakvih prijetnji kuca na vrata BiH i nadležni moraju da danonoćno drže oči otvorene i do najsitnijih detalja gledaju u pozivna pisma i drugu dokumentaciju koja skoro svakodnevno stiže na njihove adrese.

Iz godine u godinu je vidljivo da brojni stranci pokušaju da iskoriste rupe u bezbjednosnim i drugim strukturama ove zemlje kako bi raznim nelegalnim prečicama došli, u ovom slučaju, do BiH i ko zna gdje dalje.

U Službi za poslove sa strancima BiH ističu da inspektori i drugi njihovi službenici prije ovjere pozivnih pisama stalno rade na utvrđivanju važnih činjenica što je rezultiralo i sprečavanjem nelegalnih migracija u samom izvorištu. Prije nego što su se pojedinci približili granici BiH.

Ipak, pozitivne odgovore na dostavljena pisma dobilo je dosta više stranaca lani nego što je otpremljeno odbijenica tako da je zeleno svjetlo nadležnih dobilo više od 5.000 stranaca.

U tom moru zahtjeva ne smije da bude grešaka, a na nadležnima u BiH koji su u tim vodama je da budu na visini zadatka.

I najmanji propust može da ima nesagledive posljedice. Zato svi moraju da budu svjesni odgovornosti i zadataka koji su im u ovom periodu, ali i onima koji slijede povjereni.

Može se očekivati da i ove godine, ali i iduće hiljade stranaca sa svih strana svijeta pošalju pozivna pisma za dolazak u BiH, a da ona budu paravan za druge, nedobronamjerne korake i poteze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana