Stranci u pravosuđu

Vedrana Kulaga Simić

Rad pravosudne ili bilo koje druge institucije trebalo bi da bude transparentan i da građani u svakom momentu imaju uvid u to kakve se odluke donose u toj instituciji, kakav je način rada zaposlenih i koliko se za to troši novca.

Samo na osnovu toga ljudi mogu da imaju povjerenja i u instituciju, njenog rukovodioca i u samu državu. Međutim, to nije slučaj sa BiH i njenim pravosudnim institucijama, koje su sve, osim otvorene za uvid u njihov rad.

Od kada su nametnutim odlukama počeli da se imenuju međunarodne sudije i tužioci u Sud i Tužilaštvo BiH,  njihovi postupci se kriju, od vlasti u BiH, od građana, od nevladinog sektora...

Više puta su podaci o radu stranaca u pravosuđu traženi, ali nikada nisu objelodanjeni. S jednih na druge nadležni su prebacivali odgovornost, izbjegavajući da baš oni budu ti koji će reći kakav je ko i šta je ko radio.

Iz straha ili ko zna čega, već godinama se utvrđuje ko bi trebalo da analizira rad stranaca, djelilaca pravde u BiH.

Sramotno je i za samo Ministarstvo pravde BiH da nema podatke o radu pravosudnih institucija, a još sramotnije što Sud i Tužilaštvo ne žele, a niko ne može da ih natjera, da iz arhive sakupe podatke o (ne)radu stranaca.

Tek jedan dio rada međunarodnih tužilaca je objelodanjen, statistički, ne po imenu i bez analize tog rada.

Samo je pobrojan broj naredbi koji su donijeli, optužnica koje su im potvrđene i presuda na osnovu tih optužnica, bez podatka kakvi su predmeti u pitanju i protiv koga su vođeni.

Dovedeni u BiH da optužuju, sude i presuđuju, stranci su u mnogim slučajevima držali u ladicama brojne predmete sa stotinama osumnjičenih za ratne zločine, opstruisali istrage i na kraju ih zatvarali ili obustavljali bez adekvatne kazne za odgovorne.

I godinu poslije odlaska i posljednjeg međunarodnog tužioca iz BiH, javnost još nema pravo da jasno vidi kako su tužioci, ali i strane sudije, dijelili pravdu u BiH.

Sve dok je tako, Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ni najmanje pravo da traže povjerenje građana.

S razlogom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana