Stranci u BiH

Marijana Miljić Bjelovuk

Arapi, Egipćani, Kuvajćani, ali i Turci i Italijani te mnogi državljani drugih zemalja sve češće popunjavaju upražnjena radna mjesta u BiH i postaju radne kolege sa ono malo radne snage što je ostalo na domaćem tržištu. Taj tempo dolaska stranih radnika ove godine dobiće sigurno na snazi jer i nadležne agencije koje se bave zapošljavanjem mijenjaju prvobitne planove i povećavaju kvote za dolazak stranaca.

 

Dakle, i nadležne agencije koje u svom nazivu imaju riječi “rad i zapošljavanje” u fokus stavljaju i počinju sve više da se bave dovođenjem stranaca na tržište rada, dok im u drugi plan pada rješavanje problema zapošljavanja domaće radne snage. Vjerovatno i oni dižu ruke od svega jer vide da je nemoguće pronaći rješenje i zaustaviti odlazak naših radnika, uglavnom u Evropu, ali i druge zemlje širom svijeta.

Te iste agencije pomoć u iznalaženju rješenja ne dobijaju ni od krovnih institucija pod čijim okriljem rade. Svi samo ponekad u javnosti ponude pokoji projekat za zapošljavanje domaćih radnika, ali jasno je i pticama na grani da su oni dosada donijeli rezultate koji su ravni nuli. Novac se kroz te projekte dijelio i šakom i kapom, bez ikakvih kontrola i to često privatnim preduzećima, agencijama, pa i službama kojima upravljaju stranke koje su na vlasti i od kojih ti isti političari imaju koristi. Da je nešto konkretno urađeno, jasno je svima da nije. Ko zna i kakve bi sve informacije i rezultati izašli na vidjelo da se uradi prava revizija tih projekata. Ali od toga nema ništa, kao i od rezultata pomenutih projekata.

Zbog svega toga nadležni se vode računicom “daj šta daš”, jer kada već nemamo domaću radnu snagu, uvezi stranu. Pitanje je veliko i koliko će se ti stranci zadržati u BiH. Možda dok ne uvide pravu situaciju u BiH i kakva rješenja nude ovi što su otjerali ljude iz svoje zemlje. Nakon toga, nema sumnje da će potražiti neku drugu zemlju u kojoj će, kao i ovi domaći, moći da se skrase. Jer više i ptice na grani znaju da ljudi iz BiH odlaze uglavnom zbog nestabilne političke situacije i nakaradnog sistema, koji su upravo stvorili nadležni da bi mogli što više uzeti za sebe i svoje najbliže.

Zbog takve njihove politike, koja je u interesu samo njih i njihovih najbližih, sa tržišta rada pobjeći će i stranci i na kraju će samo ostati ovi koji vode isključivo računa o uvećavanju brojki na porodičnim i prijateljskim žiro računima. Zbog svega toga Arapi, Turci, Italijani, ali i mnogi drugi tražiće drugu obećanju zemlju jer je jasno da u ovoj apsurda teško da mogu opstati i zaraditi za život sebi i svojoj porodici. Odnosno, moći će zaraditi sve dok ne budu uvećavali brojke na računima pojedinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana