Stranci u BiH

Vedrana Kulaga Simić

BiH sve češće posljednjih godina postaje zemlja stanovanja ne samo za komšije iz regiona, već i za strance koji dolaze izdaleka da u BiH završe studije, zarade, ali i budu sa najmilijim.

Migracioni profil za BiH, u kojem su obrađeni podaci koje su lani prikupile nadležne službe, pokazao je da godinama raste broj stranih državljana koji ostaju u ovoj zemlji tek nekoliko mjeseci, koliko i traju dozvole za privremeni boravak, ali i da ima i onih čija stalna adresa postaje BiH.

Broj zahtjeva za privremeni boravak enormno se povećava iz godine u godine i to je, u svakom slučaju, pohvalno, ali danas nadležni kao gotovo nikada prije moraju širom otvoriti oči da bi na vrijeme spriječili potencijalnu opasnost.

Razlog za to je migrantska kriza, ali i podaci koji svjedoče da na adrese Službe za poslove sa strancima BiH stižu brojni zahtjevi za dolazak i boravak u BiH iz svih krajeva svijeta, a čija je pozadina bijeg na zapad upravo preko BiH.

Na takvu situaciju su upozorili i u posljednjem izvještaju u kojem su podvukli da je otkriveno hiljade lažnih pozivnih pisama sa svih krajeva svijeta čiji su državljani pokušali da kroz neke humanitarne akcije, koncerte i kongrese dođu u BiH i dalje se otisnu u zemlje zapadne Evrope.

U svemu tome, naravno, uvijek ima zrno sumnje, ali i straha od jednog od najvećih zla današnjice - terorizma.

Zbog toga je svakim danom sve veća obaveza onih u čijim je rukama bezbjednost ove zemlje da ojačaju provjere za dobrobit svih, a onima koji sa dobrom namjerom dolaze u BiH neka je sa srećom.

Njihov dolazak ovamo, pa makar oni bili iz Srbije, Hrvatske i bilo koje druge zemlje regiona pa i šire znači da ima onih koji vjeruju da ipak ima nade za zemlju iz koje svakim danom sve više ljudi odlazi u potrazi za boljim životom.

Za svaku zemlju je veliki plus kada može da se pohvali sa tim da je poželjna destinacija za neke koji su u njoj pronašli i prihvatili priliku da usavršavaju svoje vještine, rade i u njoj ostvare ono što je najvažnije za čovjeka - porodicu.

Posljednji migracioni profil je pokazao upravo to. Da je ova zemlja interesantna brojnim stranim državljanima, a vlasti u ovoj zemlji bi trebalo da se potrude da takvu sliku imaju i oni koji su u njoj od rođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana