Stranačko nebo

Vedrana Kulaga Simić

BiH je redovno na dnu regionalne i evropske ljestvice kada je riječ o političkim, demokratskim, ekonomskim i brojnim drugim pravima i slobodama, ali to nije slučaj kada su pod lupom političke partije i drugi politički subjekti.

Sve računice pokazuju da je prema brojnosti stranaka BiH na samom vrhu regiona i Evrope jer je, po svemu sudeći, opšti stav da je danas u BiH samo u tim vodama moguće uspjeti.

Izbori u BiH se održavaju svake dvije godine i jasno je da se sve vrti upravo oko skupljanja izbornih, odnosno političkih poena i izvođenja što bolje predstave za narod da bi im te jedne oktobarske nedjelje dali glas za spas.

Na političkoj sceni ima nekoliko desetina stranaka koje su godinama u vlasti i opoziciji, dok ih je više od 100 u pokušaju da se na ovaj ili onaj način domognu pozicija ili novca.

Malo je onih koji stvarno žele da urade nešto dobro za ovu zemlju u cjelini ili njen dio. Malo je onih kojima je stvarno stalo da njihovi sugrađani sutra bolje žive, da ponude dobre i realne putokaze za izlazak iz teške situacije, a još manje je novih snaga koje u tome zaista i uspiju. Gotovo da ih, bolje rečeno, i nema.

Posljednji presjek Centralne izborne komisije BiH pokazao je da je u nepunih deset godina u sudskim registrima izbrisano gotovo dvije stotine stranaka.

To jasno pokazuje da je većina njih samo htjela da uradi nešto za sebe i u svoju korist, kada je odustala poslije samo jednog izbornog ciklusa u kojem joj to nije pošto za rukom. Da je to drugačije ostali bi i dalje aktivni i sprovodili bi ideje i programe koje su zacrtali. I tako su se smjenjivali od izbora do izbora.

Na političkom nebu BiH gotovo svakodnevno se javljaju nove stranke i razni pokreti koji samo traže da izvuku korist iz cijelog nesređenog sistema i da, nakon toga, nastave da budu u zimskom snu određeno vrijeme. Do nove prilike. Bilo pod istim ili drugim imenom.

Dobar dio novih, aktivnih partija vuče korijene iz onih koje se još "drže", a dio igrom želja, potreba i pohlepe.

Dobro je kada u jednoj zemlji ili državi ima više stranaka i pokreta koji zagovaraju bolje, ali to mora biti za opšte, a ne samo za lično dobro. Sadašnja praksa je pokazala da BiH ima svojevrsne političke "padalice", ali i da se na njenom političkom nebu uvijek traži mjesto više za one koji pod plaštom bolje budućnosti za sve pokušaju da izgrade sebe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana