Stranački budžeti

Vedrana Kulaga
Stranački budžeti

Političke partije zanimljive su većini stanovništva. Građane zanima na koji će način političari i stranke poboljšati njihov život, kako će i da li će povećati penzije... Međutim, i strankama je potreban novac da bi nešto radile i uradile.

Koliko su zaista duboke "stranačke kase"? Političkim strankama lani je iz budžeta isplaćeno više od 22 miliona maraka, a prema podacima najviše su para dobili SDP, SDA i SBiH, a korak sa njima drže SNSD i SDS.

Koja hiljada gore-dolje, ali stranke su svakako dobile značajan iznos počevši od državnog budžeta, preko entitetskih do budžeta kantona i opština. Najviše su zaradile bošnjačke stranke, koje nisu nimalo štedjele, a što pokazuju i finansijski izvještaji koje su dostavili Centralnoj izbornoj komisiji na provjeru.

Finansijska analiza je pokazala da su stranke lani, pored prihoda, imale velike troškove. Propaganda je, uz standardne troškove režije i administracije, bila ključni trošak strankama. Najviše novca strankama su dale opštine, iako je vidljivo da pojedine opštine nisu iskeširale onoliko novca koliko su obećale. Iz budžeta Srpske strankama je isplaćeno ukupno 3,2 miliona maraka, a iz opštinskih budžeta 1,8 miliona.

Međutim, novca nikad dosta, a potrošiti ga - ništa lakše. SDP nije žalila budžetski novac koji je dobila, to je sigurno. Propaganda je SDP tako koštala više od milion maraka, ali s obzirom na novac koji je ova stranka dobila iz različitih budžetskih nivoa, može se reći ima se - može se. U finansijskom izvještaju stranke navodi se da su potrošili više od 1,3 miliona maraka na troškove propagande. Najviše su dobili, ali i potrošili. Troškovi propagande SNSD-a iznosili su 836.000 maraka, SDA je potrošila 977.000 maraka na propagandu, koja je SDS koštala 377.500 maraka.

Stranke se uzdržavaju i od poklona, članarina, priloga pravnih osoba i imovine i tako dalje. Može se postaviti pitanje da li se, kada se saberu svi ti iznosi, dobije stvarno finansijsko stanje političkih partija u BiH. Mnogi se pitaju i koliko stranke "zarađuju" iz samo njima znanih izvora, koji, naravno, nemaju dodirnih tačaka sa državnim, entitetskim i opštinskim izvorima finansiranja.

Hiljade su sigurno u pitanju, a možda čak i milioni. Ipak, te podatke samo stranke znaju i vješto im, godinama, brišu svaki trag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana