Štrajk željezničara

Marina Čigoja
Štrajk željezničara

Radnici "Željeznica RS" ne odustaju. Štrajkom će se, kažu, izboriti za svoja prava i ono što im pripada, odnosno za isplatu nepune četiri zaostale plate iz 2010. godine, regresa za prethodne dvije godine i drugih dugovanja prema njima, koja ukupno iznose oko 20 miliona maraka.

Pitanje je hoće li radnici uspjeti da se na ovaj način izbore za svoja prava, jer para, prosto, nema. Ipak, činjenica je da se nešto mijenjati mora, jer ovako više ne ide.

"Željeznice" su preduzeće koje je godinama poslovalo sa gubicima, pa je tako ukupan gubitak na kraju prošle godine narastao na 159,6 miliona maraka. ŽRS imaju 69,2 miliona maraka dugoročnih kredita, a samo u prvih devet mjeseci prošle godine uknjižile su više od 11 miliona maraka novog gubitka. Radnicima ŽRS duguju 21,4 miliona maraka, a raznim dobavljačima više od 15 miliona maraka.

Treba reći i to da su "Željeznice" godinama bile baza svima onima koji su imali "vezu" da se zaposle u ovom preduzeću, a da potom ništa ne rade. Ne čudi onda podatak da se u ovom preduzeću do skoro nije znalo ni koliko ljudi je zaposleno, pa su različiti direktori iznosili različite brojke o broju radnika.

Ovi podaci jasno govore da sa "Željeznicama" nešto nije u redu i da se stvari što prije moraju mijenjati. ŽRS moraju hitno da uđu u ozbiljan postupak organizacionog, tehničkog i kadrovskog restrukturiranja, jer će u suprotnom ovo preduzeće i dalje predstavljati ogroman teret za sve građane RS.

S druge strane, postavlja se pitanje kolike će biti posljedice štrajka željezničara? Već prvog dana jasno je da one neće biti male i bezbolne. A šta ako se štrajk oduži? Preduzeća koja koriste usluge ŽRS mogla bi se naći pred kolapsom. U pojedinim rudnicima već je onemogućena isporuka ruda, a stanje će se sigurno dodatno iskomplikovati u idućim danima.

Kako će se problem riješiti, hoće li se naći 13 miliona mraka, koliko je u ovom trenutku potrebno da bi se problem na relaciji radnici-menadžment riješio, ostaje da se vidi. Do tada, najveće posljedice trpjeće same ŽRS, ali i onako krhka privreda RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana