Strah

Milijana Latinović

Ni četvrt vijeka od posljednjeg rata povratnici u zapadnokrajiškim opštinama u FBiH ne spavaju mirno. Posebno teška situacija je u Bosanskom Petrovcu, gdje se već mjesecima bore da zaštite stanovništvo i imovinu od migranata koji nadiru sa svih strana.

 

Migrantska kriza u BiH traje predugo, a rješenje se još i ne nazire. Oni koji su odavno trebali da zasuču rukave i pozabave se tim problemom, očigledno ne rade ništa. Iako je BiH samo usputna stanica za hiljade izbjeglica iz Sirije, Pakistana i drugih zemalja, agonija i njihova i domaćeg stanovništva ne prolazi.

Migranti naprijed ne mogu jer ih Evropa ne prima pod svoje okrilje, a da se vrate u zemlje iz kojih bježe, ne žele. Tako zaglavljeni u BiH prave nerede, provaljuju u kuće domaćeg stanovništva, traže hranu ili utočište da se zgriju.

Nerijetko se sukobljavaju sa domaćim stanovništvom, kradu automobile ili drugu imovinu, a nisu rijetkost ni njihovi međusobni sukobi koji završavaju tragično. Sve to budi strah kod domaćeg stanovništva koje se još nije oporavilo ni od posljedica rata, pa sa zebnjom iščekuje svaki novi dan i u miru.

Većina nadležnih u BiH pere ruke od migranata i prstom upiru u one druge. Niko ne želi da sagleda taj problem na pravi način i preduzme nešto konkretno kako bi domaće stanovništvo bilo zaštićeno.

Mjesecima je žarište borbe s migrantima bilo u Bihaću, a potom su gradske, a onda i kantonalne vlasti odlučile da je najbolja opcija da migrantski kamp sagrade u srpskom selu Lipa.

Srbe čija su vjekovna ognjišta u Lipi niko, naravno, nije pitao za mišljenje. A ne pita niko ni povratnike u ostalim bosanskopetrovačkim selima koji danonoćno strepe od izbjeglica koje danima i noćima tumaraju srpskim selima.

Nijedna lokacija u BiH nije pogodna za smještaj migranata, jer će oni gdje god budu smješteni biti prijetnja stanovništvu toga kraja. Nema te žice koju vlast u BiH može podignuti oko kampa da one koji ni u najluđim snovima nisu željeli da ostanu tu zadrži na jednom mjestu.

Migrantima koji lutaju zapadnokrajiškim opštinama cilj je ulazak u Hrvatsku, a onda i u ostale zemlje Evropske unije i dok ne uspiju u svojoj namjeri, neće odustati.

Na onima koji donose odluke u BiH je da preduzmu sve moguće mjere da sačuvaju domaće stanovništvo i zemlju i ne dozvole da i u miru živimo u strahu i neizvjesnosti, jer straha nam je svima već odavno dosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana