Strah uništava što poplava nije

Dragana Orlović

Situacija u gotovo svim ugroženim poplavljenim područjima se stabilizovala, a uslijedilo je veliko čišćenje i dezinfekcija.

 Ostale su ogromne ili bolje reći, nesagledive materijalne štete poslije izlivenih rijeka koje su konačno "odlučile", hvala nebesima, (u koja su mnoge oči danima bile uprte) da se vrate u svoja korita, a pravo stanje će se znati tek dok vrijeme malo odmakne.

Međutim, prve posljedice već se osjete. I to uveliko čak i u onim krajevima gdje poplava nije ni bilo, a na udaru su poljoprivrednici i prodavci.

Ljudi koji žive samo od prodaje voća i povrća na pijacama za samo nekoliko dana našli su se u minusu, jer njihove proizvode više niko ne želi da kupi.

Strah i sumnje da su jagode i ostalo sezonsko voće stigli sa poplavljenih područja i da sa sobom nose razne toksine pobijedio je za tili čas.

Trgovcima su uzalud duplo niže cijene, i to što stavljaju natpise da su jagode sa brda i daleko od poplavljenih područja, da je zelena salata svježa i da ni vidjela nije poplava i slično…

Kupci su obazrivi i radije će da jedu konzerviranu hranu nego nešto za šta postoji i mali crv sumnje da je stiglo iz krajeva koji su nedavno bili pod vodom. I to je razumljivo. Bolje je i to, nego dobiti neko crijevno oboljenje i žuticu.

Sumnja je tako razumljiva i opravdana. Niko ne može nikome ko dođe da nešto pazari zamjeriti na opreznosti i mnogim pitanjima kao što su "odakle su jagode, salata, krastavci….".

Njihova briga nije neosnovana, ali moraju i malo da "spuste lopticu" i da u svoj ovoj muci, imaju u vidu da su poplave, mulj i blato na ogromnu sreću, zaobišle mnoge bašte, njive i druge oranice.

Prodavce je muka natjerala da spuste cijene i da na taj način nastave da prehranjuju svoje porodice. One, koji nemaju bašte ili kojima je voda odnijela zasade, primorani su da se spuste do najbliže tržnice ili prodavnice da kupe ono što im je potrebno da nahrane svoje koji su ostali kod kuće.

Tu negdje na sredini puta, svoju ulogu moraju da odigraju, možda više nego ikada - inspektori da bi se smirile stvari i samo one ispravne namirnice našle na rafovima marketa i tezgama, prodavci stavili marku više u džep, a kupci se bezbrižno ili sa manje brige vratili kućama i porodicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana