Strah od reisa

Svjetlana Šurlan

Zahvaljujući lobiranju Islamske zajednice u BiH i njenog poglavara reisa Cerića, te bošnjačkih političara, rezolucija Evropskog parlamenta o stanju u BiH trebalo bi da dobije sasvim drugačiji izgled i pošalje dijametralno suprotnu poruku nego što je to prvobitno bilo zamišljeno.

Kako je došlo do toga da se oči evropskih parlamentaraca toliko zamagle, da ono što su do juče tvrdili sada postane nevidljivo?

Rijaset Islamske zajednice BiH potrudio se da Doris Pak i Bastijan Belder promijene mišljenje, te tako i dalje nastave politiku podrške najvećoj opasnosti ove zemlje, ali i EU - vehabizmu.

Reis Mustafa Cerić stvorio je situaciju da se evropski poslanici javno etiketiraju kao protivnici muslimana i progonioci Bošnjaka, pa je lako zaključiti da su se pod tim pritiskom jednostavno povukli.

Pored Cerića, svesrdnu podršku zaštiti vehabizma dao je i Denis Bećirović koji je rekao da bi osuda ovog terorističkog pokreta bila kontraproduktivna za BiH.

Pitanje je šta je onda za Bećirovića i BiH produktivno, ako je osuda terorističkog napada kontra tome.

Kome Cerić i Bećirović štite leđa kada ne žele da se u Evropi čuje o najvećim problemima BiH.

Njihova odgovornost je još veća ako se uzme u obzir činjenica da su vehabije pod istragom i američkog FBI-ja, a oni i dalje tvrde da to nije nikakva opasnost.

Evropski parlamentarci podlegli su pritiscima sarajevske čaršije, pa će sprečavanje vehabizma, prvobitno definisanog kao problem i opasnost u BiH, sada biti pretočeno u osudu svih vrsta ekstremizma na Balkanu od strane Evropskog parlamenta.

Kakva će konačna rezolucija iz Spoljnopolitičkog komiteta biti upućena na usvajanje Evropskom parlamentu, te koji će konkretno amandmani ići uz nju, još se ne može tvrditi, jer glasanje o amandmanima je zakazano za danas. Još ima prilike za promjene. Ali, ustupci su napravljeni, Evropa je ustuknula pred jednim reisom. Šteta...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana