Strah od dogovora

Miroslav Filipović
Strah od dogovora

Ministri inostranih poslova Evropske unije jednoglasno su ocijenili da budućnost BiH treba prepustiti domaćim političarima i da je jedini način da BiH izađe iz političkog ćorsokaka da "bh. lideri sjednu, razgovaraju i dogovore se".

Logičan, jednostavan i ohrabrujući prijedlog, ali problem je to što je upućen nelogičnoj, složenoj i (u ovom trenutku) nimalo ohrabrujućoj zemlji.

Suštinsko pitanje je kako uopšte postići dogovor s nekim ko ne želi ni da sjedne za sto da razgovara. Ko u startu odbacuje svaki racionalan prijedlog. Ko insistira na politici nemogućeg i nerealnog.

A upravo tako se ponašaju bošnjački političari koji ne pristaju ni na šta drugo osim na sprovođenje svoje samovolje u čijoj srži je apsolutno centralizovana BiH, dominacija Bošnjaka i negacija svega ostalog od čega je sastavljena ova zemlja.

Razočaran što nije došlo do nametanja rješenja na štetu Srpske i uspaničen činjenicom da Evropa podržava domaći dogovor o suštinskim pitanjima u BiH, lider SDA Sulejman Tihić stavove ministara EU ocijenio je kao "ostvarenje njegovog najvećeg strahovanja".

Poziv za "domaći dogovor i kompromis", za kojim plače ova zemlja, za najumnijeg od Bošnjaka je "ostvarenje straha", uz konstataciju da "povlačenje EU iz procesa reformi znači da će biti gotovo nemoguće postići neki dogovor".

Ipak, do juče prekompromisni i pretolerantni Tihić nije želio da građanima ove zemlje ubije i najmanju nadu za ostvarenje evropske političke i ekonomske stabilnosti zemlje pa je optimistično odvalio: "Sada smo opet na nuli".

Toliko o Tihićevom logično neodrživom političkom stavu koji mu ne dozvoljava ni da dođe u Banju Luku na eventualni sastanak i da barem pokuša da razgovara sa političkim predstavnicima i zvaničnicima Srpske, bez međunarodnih predstavnika.

Dodamo li ovome Silajdžićevu destruktivnost, Komšićevu pogubnost i Lagumdžijino licemjerstvo, nije teško zaključiti da se Srbi u BiH, barem kada je riječ o sarajevskom političkom korpusu, jednostavno nemaju s kim dogovoriti. U stvari, kako se dogovoriti s nekim ko želi da vas poništi. Kako pristati na kompromis i dogovor koji će značiti negaciju sopstvenog identiteta?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana