Stradanje Srba u Banjalučkoj biskupiji

Aleksandar Radeta

U posljednje vrijeme učestali su istupi banjalučkog biskupa Franje Komarice o teškom stanju Hrvata u Republici Srpskoj a pogotovo u Banjalučkoj biskupiji i kako se vrši genocid nad Hrvatima u njegovoj biskupiji. Za biskupa Komaricu kriva je Srpska što se Hrvati ne vraćaju u Banjaluku i druge gradove koji su u sastavu RS.

Banjalučkoj biskupiji pripadaju opštine u RS (Banjaluka, Čelinac, Laktaši, Gradiška, Mrkonjić Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Prijedor, Kotor Varoš, Prnjavor i Oštra Luka) i opštine u FBiH (Bihać, Drvar, Sanski Most, Jajce, Ključ, Bosansko Grahovo, Glamoč i Livno). Ni u jednoj svojoj rečenici ne govori o stradanju drugih u njegovoj biskupiji. Takođe ne spominje da je poslije ovog rata vraćena sva imovina Hrvatima u Srpskoj i da imaju sva građanska i ostala prava kao konstitutivni narod. U kantonima sa hrvatskom većinom u drugom dijelu njegove biskupije Srbi, iako su i pored genocida koji su preživjeli od strane takozvane Nezavisne države Hrvatske nemaju pravo na svoj jezik i pismo što "malobrojni" Hrvati u Banjaluci i RS imaju. Treba reći da najviše Hrvata posljednjih godina odlazi iz Livna gdje je hrvatska vlast, a možda su i za to krivi Srbi koji su skoro svi protjerani u proteklom ratu. Srbima i u Glamoču, Grahovu i Drvaru nije obnovljena imovina porušena od strane regularne vojske susjedne Hrvatske potpomognute od strane Hrvata iz njegove (naše) biskupije. Za Komaricu, najveći je problem što opštinske vlasti u Drvaru ne dozvoljavaju katoličkoj crkvi da izgradi crkvu u centru Drvara u kojem je po popisu stanovništva iz 1991. godine bilo 0,20 odsto Hrvata.

Sada, početkom februara, obilježavaju se godišnjice genocida nad Srbima u Banjaluci i okolnim selima. Komarica ni u jednom svom nastupu ne govori da ga je čitavo vrijeme proteklog rata čuvala Vojna policija Vojske RS (što je dobro i pohvalno) za razliku od banjalučkog vladike u Drugom svjetskom ratu, Platona koga su odmah na početku 1941. godine ubile hrvatske vlasti u Banjaluci. Na čitavom prostoru Banjalučke biskupije u periodu 1941-42. godine vršen je genocid, progon, iseljavanje i pokrštavanje šizmatika (Srba). Da se radi o planskom uništavanju Srba, a ne pojedinačnim zlodjelima, govori to da su Srbi ubijani od Bihaća gdje ih je ubijeno najmanje 12.500, Sanskog Mosta gdje je ubijeno najmanje 6.500 Srba do najjužnije opštine u biskupiji, Livnu gdje je ubijeno 1.700 Srba i gdje su mnoga sela ostala bez čitavog stanovništva. U Livnu, u samostanu Gorica fra Perić je okupljene vjernike, prema poznatom humanisti Viktoru Novaku takođe Hrvatu, pozvao da kolju redom Srbe i da počnu prvo od njegove sestre koja je udata za Srbina a da poslije dođu kod njega i da će im oprostiti grijehe. Tako je na osnovu tog poziva samo u selu Golinjevo u livanjskoj opštini ubijeno sve srpsko stanovništvo (njih 24) a njihova tijela bačena u jamu na planini Kamešnica.

Sada se vraćamo na Banjaluku gdje je i tada bilo a i sada je sjedište biskupije i gdje je cilj bio da se Banjaluka isprazni od svog srpskog stanovništva. Masovna ubistva, kakva normalan svijet nije zapamtio, krenula su iz samostana na Petrićevcu u Banjaluci na čijem čelu je bio fra Sotona –Tomislav Filipović kasniji upravnik u Jasenovcu. U toku jednog dana 7.2.1942. godine ubijeno je u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac na Petrićevcu od četiri do 14 časova 2.315 Srba. Očigledniji primjer genocida teško je naći. Pogotovo što su ubijani u svojim kućama svi bez razlike na godine. Ubijanje se vršilo hladnim oružjem da neko ne bi čuo pucnjavu i pobjegao. Nije samo 7. februar 1942. bio koban za Srbe u Banjaluci. Ustaše su u selima Piskavica i Ivanjska 5. i 12. 2.1942. godine na kućnim pragovima pobile najmanje 520 Srba. Povod je bio miniranje pruge od strane partizana između Ivanjske i Piskavice. Ustaše i hrvatske vlasti su iskoristile priliku i redom išle od kuće do kuće i ubijale srpsko stanovništvo. Oni koji su preostali bili su predmet ofanzive na Kozari u ljeto 1942. kada je pokušano da se prostor Kozare "očisti" od Srba. Vrhunac bolesne mržnje i zaslijepljenosti najbolje pokazuje ubijanje srpske djece u školi u Šargovcu. Kada su njihove porodice ubijane po selima Drakulić, Šargovac i Motike, djeca koja su došla u školu prije tog pokolja su izvedena iz školskih klupa (njih 53) i svi su pobijeni. U školskim knjigama kod svih je upisano da su umrli 7.2.1942. godine. Tabla sa njihovim imenima koja se nalazi na školi u Šargovcu trebalo bi da opominje i da pobudi svijest o zločinima koji se zaboravljaju i negiraju a nakon izvjesnog vremena i ponavljaju. Svi skupa trebalo bi da se pridržavamo riječi počivšeg patrijarha Pavla: "BUDIMO LjUDI".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana