Stop

Vedrana Kulaga Simić

BiH je specifična zemlja koja nikako ne uspijeva da uzme konce sudbine u svoje ruke, a veliki dio odgovornosti za to, uz domaće predstavnike, snose i oni koje su na njenu teritoriju poslale međunarodne snage.

Iako je od završetka rata prošlo više od četvrt vijeka, tri naroda teško dolaze do dogovora, ali su dolazili onda kada pokažu dovoljno političke volje i spremnosti da ovu zemlju, ma kakva ona bila, usmjere na bolji put, a koji treba da bude odraz htijenja samo naroda sa ovog područja.

Situacija nije laka. Problema ima na svakom koraku i to je nesumnjivo, ali da pojedinci, posebno iz FBiH, nisu stalno nastojali da u miru dobiju ono što nisu u ratu i da su se svi držali onoga što je dogovoreno u Dejtonu, bili bismo danas daleko od ove tačke, a ne bismo na njoj stajali ukopani godinama.

Bavili bismo se više ekonomijom, demografijom, evropskim integracijama te infrastrukturom i investicijama, a politički ciljevi bi bili usmjereni ka tome da se na tim poljima postignu što bolji rezultati i da u tome, kad je već tu, imamo snažan vjetar u leđa međunarodne zajednice.

Realnost je, međutim, gora. Politika i inati dominiraju, a ostale stvari, po nekom nepisanom pravilu, već tonu čekajući bolje dane jer BiH nema sve konce u svojim rukama. Jer se pojedinci iz međunarodne zajednice igraju i njome i svim njenim narodima, kako im odgovara i kako im nadođu ideje u određenim situacijama. Njihova razna nametanja godinama unazad redovno su raspirivala vatru na ovom brdovitom Balkanu, nadaleko poznatom kao bure baruta. Svrstavanjem na jednu od strana su prekrajali sve i, uslovno rečeno, tjerali političare da dane provode u svađama ili potpunom muku umjesto da podstiču dijalog te evropske i svjetske vrijednosti kojih su im puna usta. Istina, bilo je tu i pozitivnih vjetrova, ali ne onoliko koliko je trebalo, a posebno ne više od onih koji su izazivali prave elementarne nepogode.

Posljednja odluka visokog predstavnika samo će produžiti nevrijeme i to je nesumnjivo. Jedni će slaviti, drugi se držati sa strane koliko mogu, dok će treći tražiti način da dokažu da nije bio u pravu. Da je, u ovom slučaju, grdno pogriješio i da će u najvećoj mjeri biti krivac za sve blokade koje su već evidentne i one koji bi mogle da uslijede.

BiH je ovim vraćena na neki početak. Ovim potezom stavljena je tačka i na sve ono dobro što je do sada teškom mukom stečeno, a novi početak biće i težak i izazovan. Zakomplikovaće se i brojni procesi u pravosuđu, koje je i do sada bilo rak-rana u BiH, oskrnaviti sloboda govora i mišljenja i staviti “stop” u gotovo svim oblastima, a otvoriti opasan lov. Takav epilog nije trebao nikome, pa čak ni u ovakvoj zemlji kakva je BiH, a čiju suverenost uvijek naglašavaju kada o njoj pričaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana