Stop visokim cijenama

Marina Čigoja
Stop visokim cijenama

Cijene brašna u Republici Srpskoj od početka godine povećane su za duplo, a ove promjene u stopu su pratile i cijene hljeba koje su povećane za 20 do 30 feninga. Nisu mirovale ni cijene ostalih životnih namirnica. Tako su redom poskupljivali tjestenina, ulje, šećer, so, meso, slatkiši...

Iako u mnogim stvarima kaskamo za razvijenijim evropskim zemljama, u visini cijena prednjačimo. Stanovnici RS, kada se govori o iznosu koji mjesečno moraju da izdvoje za potrošačku korpu, stoje rame uz rame sa žiteljima daleko bogatijih ekonomija.

Tako je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u januaru ove godine koštala 1.782 marke, a prosječna plata bila tek 798. Nije potrebno naglasiti da prosječna plata nije bila dovoljna ni za pola potrošačke korpe. Nije li alarmantan podatak da prosječna plata jedva pokriva samo troškove prehrane?

Postavlja se pitanje kako onda preživljavaju oni koji imaju primanja daleko ispod prosjeka? Odgovor na to pitanje u ovom

trenutku, čini se, spada u domen naučne fantastike.

Prvi, sasvim sigurno nedovoljni, ali ipak značajni koraci ka kakvom-takvom smirivanju cijena u Republici Srpskoj napravljeni su u petak kada je Vlada usvojila uredbu kojom su marže na proizvode u maloprodaji smanjene sa deset na osam odsto, a u veleprodaji sa osam na šest odsto.

Uredba će se odnositi na određen broj osnovnih prehrambenih proizvoda, a u iduća dva mjeseca, koliko će marže biti smanjene, trebalo bi da se pokaže da li su ostvareni željeni efekti ili ne.

Osim ovoga, donesena je i odluka o obezbjeđivanju 20.000 tona hljebnog žita koje će, putem robnih rezervi, biti na raspolaganju mlinarima, a određene količine prehrane iz Direkcije za robne rezerve biće stavljene na raspolaganje najugroženijim socijalnim kategorijama.

Jedna od mjera koja je usvojena je i uvođenje diferencirane stope PDV-a koje će predstavnici RS u Upravnom odboru UIO predložiti na idućoj sjednici ovog tijela.

Iako se o ovim mjerama u više navrata govorilo, tek sada su načinjeni i prvi konkretni koraci koji bi mogli da utiču na zaustavljanje divljanja cijena u Republici Srpskoj.

Nadamo se da ove mjere neće ostati samo mrtvo slovo na papiru i da će ubrzo zaživjeti u praksi i doprinijeti stabilizaciji cijena na tržištu, jer bi u suprotnom za mnoga domaćinstva i osnovne životne namirnice mogle postati luksuz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana