Stop preprodaji

Marina Čigoja

Jedna od mjera za suzbijanje sive ekonomije, koje je Vlada u okviru akcionog plana nedavno usvojila odnosi se i na zabranu preprodaje sirovine koju prerađivači dobiju od “Šuma Srpske”, kao i na kazne za takve prekršaje.

Ono što je u proteklom periodu predstavljalo veliki problem, kako za “Šume”, tako za same prerađivače, jeste preprodaja sirovine, iako je ugovorom predviđeno da se ta sirovina prerađuje. Predviđena kazna je jasna - onaj ko bude uhvaćen u preprodaji izgubiće ugovor sa “Šumama” i ići na crnu listu. Na taj način pokušaće se stati ukraj sivoj ekonomiji u ovoj oblasti i omogućiti prerađivačima koji poštuju ugovore i zakone i imaju kapacitete za veću finalnu proizvodnju da dobiju više sirovina, ali i da se riješe nelojalne konkurencije.

Protiv onih koji ne rade na taj način sankcije treba da postoje, ali i da se primjenjuju. Međutim, ono što bi moglo da predstavlja problem jeste pitanje na koji način će se dokazati da neko preprodaje drvo. I tu smo opet došli do inspekcije. Svim inspektorima u RS ubuduće će biti proširena ovlašćenja, ali na njima je da ta ovlašćenja i iskoriste.

S obzirom na veliki potencijal ovog sektora mjere koje će biti donesene sigurno mogu dodatno podstaći proizvodnju i izvoz drvoprerađivačke industrije, ali samo ukoliko se u praksi zaista i budu sprovodile. Oni koji posluju u skladu sa onim što je ugovoreno i koji imaju mogućnost da naprave gotov proizvod treba da budu stimulisani. Oni koji se bave preprodajom treba da budu spriječeni u tome. Ovo je jedan od načina za to.

Istovremeno od prerađivača koji uzimaju sirovinu očekuje se da na vrijeme izmiruju svoje obaveze prema “Šumama”, s obzirom na to da je ranijih godina bilo dosta problema i kada je riječ o tom pitanju. Istina, situacija se dosta popravila, “Šume” su prošle godine imale stoodstotnu naplatu i na tom nivou treba i da ostane. A, da bi se to nastavilo, mora se stati ukraj onima koji love u mutnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana