Stop preletačima

Vedrana Kulaga Simić

Izborni zakon BiH odavno je zreo za prekomponovanje, a možda i za mijenjanje iz korijena. To je vidljivo svake godine, ako uzmemo u obzir da je ova zemlja ili u predizbornoj ili izbornoj godini svake godine.

Nova, ko zna koja po redu, radna grupa za izmjene Izbornog zakonodavstva počela je da radi. Materijale su dobili, a slijedi trnovit put do jedinstvenog stava.

Stavka koja bi među prvima mogla biti na udaru je cenzus, odnosno izborni prag za ulazak u parlamentarne klupe. Po sadašnjem zakonu, to je tri odsto, a u većini stranaka koje odlučuju o sudbini ove zemlje preovladava stav da ljestvica treba da bude podignuta na pet odsto.

Razlog i glavni njihov argument za to su čvršće i stabilnije većine u lokalnim skupštinama, što u mnogim opštinama u RS nije postignuto nakon posljednjih lokalnih izbora.

Kneževo, Gradiška, Srbac u kojima su mjesecima trajala politička prepucavanja, smjene, obaranje skupštinske većine, samo su neki od primjera. Pokazalo se da sklapanje skupštinskih većina od većih i nekoliko manjih stranaka nije put koji vodi ka stabilnosti, već nečemu što je potpuno suprotno interesu građana.

Cenzus je samo jedna od stavki, koja traži neka nova modernija rješenja za bolje sutra onih koji biraju predstavnike vlasti, jer nemali broj njih nedugo nakon osvajanja mandata dobije nadimak preletač. Aktuelni zakon ostavlja mnogo prostora za razne manipulacije i razne političke preletače.

Tome se mora stati u kraj, a jedan od načina svakako su izmjene postojećeg ili donošenje novog zakona. Situacije da partija ili njen kandidat sa šačicom glasova birača dobije veoma zapaženo mjesto u vlasti trebalo bi, ako ne u potpunosti eliminisati, onda svesti na najmanju moguću mjeru. Takođe, poseban problem su preletači, odnosno poslanici ili odbornici koji mandat dobiju sa jednom partijom, a većinu formiraju sa drugom.

To su samo neke od stvari koje moraju dobiti drugačiji izgled u godinama koje su pred nama. Taj vrući krompir sada je u rukama članova radne grupe koja treba da prva rješenja za stabilnije sutra svih građana predloži već do kraja januara iduće godine. Jer je Izborni zakon BiH, ipak, temelj od kojeg sve kreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana