Stop Lagumdžiji

Svjetlana Tadić
Stop Lagumdžiji

Konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, iako najavljena, neće biti održana sutra i to po naredbi SAD i Evropske unije.

Američka administracija je jasno poručila Zlatku Lagumdžiji i njegovim satelitima da neće tolerisati protivustavni pokušaj održavanja sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH i zaobilaženje volje hrvatskog naroda kojeg Lagumdžija želi da svede na folklor.

Iz Vašingtona je stiglo upozorenje da bilo koji pokušaj sazivanja Doma naroda prije nego što CIK verifikuje delegate iz svih kantona otvara ozbiljna pitanja pravne prirode u vezi sa legitimitetom tog tijela. Oštru poruku shvatio je i drski Lagumdžija pa je brže bolje otkazao već zakazano zasjedanje Doma naroda po njegovoj mjeri.

Predstavnici SAD i Evropske unije pozvali su i stranke koje koče izbor delegata u Dom naroda FBiH da to odmah učine "jer je to u interesu svih" pa se može očekivati da će u sljedećih sedam dana biti intenzivirani pregovori između omekšanog Lagumdžije i legitimnih hrvatskih predstavnika.

Vašingtonsko briselskom instrukcijom je zaustavljeno nelegalno i protivustavno djelovanje SDP-a i njegovih platformaških jarana što podgrijava nadu da će vlast ipak biti formirana na osnovu izbornih rezultata, a ne nečijih privatnih želja.

Iako miješanje stranih faktora nije poželjno SAD su zahvaljujući Lagumdžijinoj drskosti bile prinuđene da reaguju i spriječe situaciju u kojoj će u problemima razorenoj BiH sve krenuti naopako.

Ali šta će biti kada istekne sedmodnevni rok koji je ostavljen za "presabiranje". Hoće li opet biti potrebno da se drugi umiješaju da bi u FBiH bilo šta bilo dogovoreno. Ko će ponovo da upozori na ono što svi znamo - da FBiH i BiH ne mogu biti ničija privatna prćija i da se moramo uvažavati umjesto majorizovati. Znajući Lagumdžiju Amerikanci i Evropljani moraju ostati budni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana